Fråga 2023/24:39 Azerbajdzjans attack mot Nagorno-Karabach

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Under lång tid har situationen i Nagorno-Karabach varit ostabil och oroväckande. Länge var konflikten fryst men under 2020 eskalerade det hela i ett kortvarigt men intensivt krig mellan Azerbajdzjan och Armenien. Kriget ledde till tusentals dödsoffer. Även Turkiet deltog i konflikten på Azerbajdzjans sida och bidrog med militärt stöd. I november 2020 skrevs ett avtal om vapenvila på och Ryssland fick i uppgift att bevaka freden.

Efter krigets slut och fredsförhandlingar har läget fortfarande varit ostabilt, och en rad överträdelser har begåtts. Den 12 december 2022 började en grupp azerbajdzjanska demonstranter att blockera Latjinpasset, och i och med det avspärrades den enda större vägen mellan Armenien och Nagorno-Karabach. Armenien menade att demonstrationen iscensattes av Azerbajdzjan och riskerade att leda till en humanitär kris då regionens cirka 150 000 invånare redan hade brist på förnödenheter som medicin och vissa livsmedel. Sedan dess har situationen för människorna i regionen varit pressad. Den ryska fredsbevarande styrkan som fanns där för att upprätthålla fred menade att den saknade mandat för att ingripa.

Förra veckan, den 19 september, bröts den ömtåliga freden när Azerbajdzjan attackerade Nagorno-Karabach med militär, drönare och artilleri. Både militära och civila mål har blivit beskjutna och redan första dagen uppgavs flera ha dödats, däribland civila. Anfallet beskrivs av Azerbajdzjan som en anti-terroroperation, men det verkliga syftet kan och bör ifrågasättas.

Varken Sverige eller Vänsterpartiet stöder någon enskild part i konflikten utan vill se en fredlig och demokratisk utveckling i området. Här kan konstateras att den demokratiska utvecklingen de senaste åren gått framåt i Armenien medan regimens förtryck har hårdnat i Azerbajdzjan. Båda sidor måste följa internationell humanitär lag och sluta utsätta civila för krigshandlingar. Azerbajdzjans attack är förskräcklig och behöver få konsekvenser.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

Avser ministern att fördöma Azerbajdzjans attack på den armeniska minoriteten i Nagorno-Karabach?