Fråga 2023/24:352 Effekt av tillfälligt höjt rotavdrag

av Markus Kallifatides (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

I budgetpropositionen (prop. 2023/24:1, utgiftsområde 18) gör regeringen bedömningen att tidigare vidtagna åtgärder har bidragit till målet om en väl fungerande bostadsmarknad men att målet inte är uppfyllt. Regeringen konstaterar att det behövs fler bostäder, särskilt i vissa delar av landet och framför allt för hushåll som har svårt att få en bostad (sidan 24).

Regeringen hänvisar vidare till Boverkets uppskattning av det sammanlagda behovet av nya bostäder till och med 2030 till 536 000, det vill säga cirka 67 000 bostäder årligen, relativt jämnt fördelat över perioden. Regeringen konstaterar att det under ett par års tid har byggts i en takt som svarat mot den framtida förväntade befolkningsökningen och för att kompensera för det latenta underskottet av bostäder.

Men då Boverkets beräkning utgår från antalet färdigställda bostäder återspeglas inte det rådande konjunkturläget med en kraftig nedgång i antalet påbörjade bostäder i årets prognos (sidan 19).

Givet denna bristande måluppfyllelse och stora behov av nyproduktion av bostäder under åren framåt aviserar regeringen ett antal åtgärder. En av dessa är att taket för rotavdraget tillfälligt ska höjas och att det tillfälligt införs separata tak för rot- respektive rutavdraget. Taket för rot- respektive rutavdraget blir 75 000 kronor per person under beskattningsåret 2024. Reglerna träder i kraft den 1 juli 2024.

Med anledning av detta vill jag ställa en fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Har statsrådet tagit initiativ till en beräkning av hur många nytillkomna bostäder denna åtgärd kommer att resultera i 2024-2026, och kan statsrådet i så fall redogöra för resultatet?