Fråga 2023/24:319 Åtgärder mot minskad sexlust

av Lars Mejern Larsson (S)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Klimakteriet är ett vitt begrepp och kanske ganska vagt för många. Vallningar är något de flesta kan pressa fram om man frågar vad de kan och vet om klimakteriet. Men okunskapen är stor generellt. Det har inte pratats och informerats så mycket om klimakteriet i stort. Det behöver bli en ändring på det.

Många lever nog fortfarande i tron att kvinnor i klimakteriet är i 60–70-årsåldern, vilket ju förvisso kan stämma. Men sanningen är att den omställning som klimakteriet innebär påbörjas långt tidigare än så; redan vid 40 år är inte ovanligt. Man är då mitt i livet, och många kvinnor drabbas av ganska jobbiga besvär. Vanliga besvär utöver vallningar/svettningar är bland annat ledvärk, muskelvärk, sömnbesvär, oro, ångest, psykiska besvär, humörsvängningar, minnesproblem, torra slemhinnor och inte minst nedsättning eller avsaknad av sexlust.

Perioden för hela omställningen kan pågå i upp till tio år. Att drabbas av nedsatt sexlust mitt i livet mellan kanske 40 och 50, eller i värsta fall resten av livet, är att bli berövad en del av livskvaliteten. Torra slemhinnor finns det hjälp mot. Men minskad lust är svårare att få hjälp med som kvinna i Sverige i dag.

Testosteron är inte bara viktigt för män. Även kvinnor har testestoron naturligt, men inte alls i lika stor mängd. I Sverige används testosteronbehandlingar främst för kvinnor med sexuell dysfunktion där man kunnat konstatera låga testosteronnivåer. Men ännu vet vi inte så mycket om hur kvinnor påverkas av testosteronbehandling. Det är därför omtvistat om det ska användas på besvär utöver sexuell dysfunktion, detta trots att det finns utländska studier som visar att testosteron inte bara kan hjälpa kvinnor med minskad sexlust utan även mot besvär på andra områden som kan uppstå under klimakteriet, såsom fysiskt och psykiskt välbefinnande, bentäthet och vävnadssammansättning.

De testosteronpreparat som finns att tillgå i Sverige är endast utformade för män; inget är anpassat efter kvinnor. Man får testa sig fram genom att skriva ned doserna som finns anpassade för män.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att se till att kvinnor mitt i livet lättare ska kunna få den hjälp de behöver mot minskad sexlust och därmed minskad livskvalitet?