Fråga 2023/24:255 Stadsutveckling och Försvarsmakten

av Marcus Wennerström (S)

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Uppsala kommun står inför en stor expansion. Som ett led i det så kallade Fyrspårsavtalet kommer Uppsala kommun bland annat att säkerställa att över 20 000 bostäder byggs i de framväxande sydöstra stadsdelarna. Kommunen köpte marken i området redan på 1960-talet och har planerat att komplettera staden med fler stadsdelar i detta område sedan dess. Precis som vid alla stora projekt finns det utmaningar som behöver lösas, några enklare, andra svårare.

En utmaning i projektet är att det område som ska bebyggas ligger inom Försvarsmaktens riksintresse. Närheten till flygflottiljen på Ärna gör att området är ett så kallat stoppområde där höjden för tillåten bebyggelse begränsas till 45 meter inom sammanhållen bebyggelse och 20 meter utanför sammanhållen bebyggelse.

Det som om några år ska bli de sydöstra stadsdelarna består i dag mestadels av skog, vilket gör att Försvarsmakten schablonmässigt avslår bebyggelse över 20 meter fram till dess att tillräckligt många byggnader under 20 meter förts upp så att området omdefinieras till tätbebyggt. Försvarsmaktens möjlighet att påverka samhället regleras i miljöbalken och är oerhört viktig. I detta fall innebär ett avslag däremot bara att bygget av 45 meter höga byggnader fördröjs, vilket i sin tur leder till förseningar och fördyrningar.

Försvarsmakten står inför stora utmaningar och behöver i det naturligtvis också prioritera sina resurser. Samtidigt står också civilsamhället inför stora utmaningar, och dessa två delar behöver fungera i samklang för att bästa möjliga resultat för helheten ska uppnås.

Med anledning av detta ställer jag följande fråga till försvarsminister Pål Jonson:

 

På vilket sätt avser ministern att inom sitt ansvarsområde verka för att Uppsala kommuns utveckling inte ska försinkas med anledning av vad som framförs ovan?