Fråga 2023/24:209 Mottagaren av Nobels fredspris Narges Mohammadi

av Kadir Kasirga (S)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Det rapporteras att mottagaren för Nobels fredspris för år 2023, den kvinnliga iranska MR-aktivisten Narges Mohammadi som är frihetsberövad i Iran, förvägras  transport till sjukhus eftersom hon vägrar att följa hijabreglerna. I ett uttalande som publicerats på Instagram meddelade hennes familj följande: ”Narges Mohammadi har för andra gången vägrats att föras till sjukhuset för att hon vägrar bära hijab.”

Efter att ett medicinskt team åkt till kvinnoavdelningen i Evinfängelset för att undersöka Narges Mohammadi och utföra en EKG-undersökning vägrade fängelseledningen till och med att överföra Narges till sjukstugan utan huvudduk, uppgav anhöriga till Narges Mohammadi.

Familjen noterade att 51-åriga Narges Mohammadis hjärt- och lungproblem kräver akut sjukvård och att ”Narges är redo att riskera sitt liv genom att inte bära en ’tvungen huvudduk’ ens för medicinsk behandling”.

Narges Mohammadi, som tidigare har arresterats 13 gånger, har dömts till totalt 31 års fängelse och 154 piskrapp fem gånger. Narges Mohammadi har varit frihetsberövad sedan 2021 och sitter i det beryktade Evinfängelset. Narges blev en av de framstående kvinnorna för det feministiska upproret som går under parollen ”Jin, jiyan, azadi” i Iran och östra Kurdistan.

Nobelkommittén tilldelade Narges det prestigefyllda fredspriset den 6 oktober och lovordade hennes kamp mot kvinnoförtrycket i Iran och hennes ansträngningar att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla.

Den iranska kvinnorättsaktivisten Narges Mohammadi skickade ett meddelande från sin cell i Evinfängelset i Teheran där hon skrev att ”segern är inte lätt, men den är säker”. För att kvinnorna och folken i Iran ska segra mot den förtryckande mullaregimen behöver de stöd från omvärlden.

Sverige har genom historien varit en röst för de förföljda runt om i världen, men dessvärre har den rösten blivit tystare mot orättvisor sedan den högerkonservativa regeringens tillträde. Folken i Iran behöver Sveriges stöd och röst, och därför undrar jag om utrikesminister Tobias Billström är beredd att bli megafon för de modiga kvinnorna i Iran för att göra deras röst hörd. Är utrikesminister Tobias Billström redo att ta det ansvaret?

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström följande:

 

Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att få mottagaren av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, och andra politiska fångar i Iran fria?