Fråga 2023/24:19 Åtgärder för en mer robust infrastruktur i Jämtlands län

av Kalle Olsson (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

I Sverige råder obalans mellan totalförsvarets olika delar. Samtidigt som nödvändiga resurser satsas på att förstärka det militära försvaret brister andra delar i samhällsplaneringen. Ett sådant område är infrastrukturen, som på många håll lider av underinvesteringar och eftersatt underhåll. I Jämtlands län är svagheterna i infrastrukturen högst påtagliga redan i dag. I ljuset av det kraftigt försämrade säkerhetspolitiska läget och ett väntat svenskt medlemskap i Nato riskerar dessa brister att medföra begränsningar med konsekvenser långt utanför länets gränser.

Konkret handlar det om möjligheterna att kunna genomföra omfattande militära förflyttningar av materiel och manskap från Norge, via Östersund och vidare i Sverige. I Försvarsberedningens senaste rapport (DS: 2023:19) beskrivs det som ”avgörande för Sverige och Nato att upprätthålla förbindelser västerut, bland annat via västkusten och Göteborg, via västra Svealand till Osloområdet samt via Jämtland och Norrbotten”.

Avseende det militära försvaret anses det prioriterat att agera skyndsamt för att stärka vårt lands förmåga till nationellt försvar. Det bör rimligen anses lika angeläget att stärka andra delar av totalförsvaret eftersom de olika delarna tillsammans bildar en helhet. En grundbult i en trovärdig avskräckningsförmåga är att man har förmåga och kapacitet att förflytta militära resurser dit de behövs. För det krävs att vägar, broar och järnvägar har en robusthet och dimensionering som medger storskaliga militära operationer.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Delar statsrådet uppfattningen att det är angeläget att stärka transportförbindelserna genom Jämtlands län med hänsyn till det försämrade säkerhetspolitiska läget och ett väntat svenskt inträde i Nato, och avser statsrådet att vidta förbättringsåtgärder för den strategiskt viktiga infrastrukturen i Jämtlands län?