Fråga 2023/24:134 Stärkt kompetens inom äldreomsorgen

av Serkan Köse (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Att det behövs fler utbildade undersköterskor inom äldreomsorgen har vi vetat länge, och det blev än tydligare under pandemin. Socialdemokraterna tog initiativ till Äldreomsorgslyftet för att säkerställa välbehövlig kompetensutveckling, och från och med i somras är undersköterska en skyddad yrkestitel.

Glädjande är att regeringen också förstått behovet av ytterligare kompetensförstärkningar inom äldreomsorgen och fortsätter satsningen på Äldreomsorgslyftet, men det finns mer att göra.

Statsbidraget för Äldreomsorgslyftet ger arbetsgivaren ersättning för personalkostnader för den som studerar, men inte för utbildningskostnaderna. Förutom att utbildningskostnaderna kan vara ett hinder är även behovet av vikarier en fråga som kan sätta käppar i hjulet för en alltid engagerad arbetsgivare.

Vi ser nu att arbetslösheten stiger, och vi vet inte hur lång eller hur djup lågkonjunkturen blir. För den som blir arbetslös är det givet att i första hand söka ett nytt jobb. Men det kan ibland vara lättare sagt än gjort. Här tror vi att det skulle vara möjligt att hitta kombinationer för att stärka förutsättningarna för kompetenshöjande insatser inom äldreomsorgen, samtidigt som arbetslösa har möjlighet att vikariera inom äldreomsorgen. Det kan till och med innebära att vissa upptäcker yrken där det kommer att finnas stort behov framöver.

Tidigare fanns det något som kallades för utbildningsvikariat. Det innebar att en arbetsgivare, efter anvisning från dåvarande länsarbetsnämnden, anställde en vikarie medan en av dess anställda gick på utbildning. För detta kunde arbetsgivaren få en viss subvention både för lönekostnaden och för utbildningskostnaden.

Syftet med stöd till utbildningsvikariat var då att stimulera anställningar av personer som är arbetslösa och att bidra till stärkt kvalitet inom vård och omsorg genom kompetensutveckling av redan befintlig anställd personal. Det riktade sig även då i första hand till just vård och omsorg av äldre. Stödet lämnades till arbetsgivare i de verksamheter som kommuner och landsting ansvarade för, oavsett driftsform, när det gällde vård och omsorg.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

Är ministern beredd att överväga arbetsmarknadspolitiska åtgärder som skapar bättre förutsättningar både för exempelvis Äldreomsorgslyftets genomförande och för att minska arbetslösheten?