Fråga 2023/24:129 En förstärkt diplomatisk representation i Mongoliet

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Mongoliet är ett fascinerande land med både rik kultur och historia, mest känt som hem för härskande mongoliska ledare som Djingis khan och hans ättlingar som kontrollerade stora delar av östra Asien och Ryssland under medeltiden. Därtill är det sedan cirka 30 år tillbaka en demokrati, som är inklämd mellan de två auktoritära staterna Ryssland och Kina i nordöstra Asien.

Även om Mongoliet fortfarande domineras av en nomadiserande herdekultur ser vi hur invånarna värnar utbildning. Rent geografiskt utgör Mongoliet vidare ett mycket viktigt område, till följd av vilka grannar de i dag har. Samtidigt ser vi ett glesbefolkat land med enorma naturresurser i form av goda oljetillgångar, kol, uran och metaller såsom koppar, järn och guld. Potentialen att utnyttja förnybar sol- och vindkraft är enorm, vilket inte minst skulle kunna användas som alternativa energislag då Mongoliet i dag till stor del är beroende av rysk gas – ett beroende som gärna fick brytas.

I dag är det den svenska ambassaden i Peking som tar hand om de ärenden som rör Mongoliet. Det svenska konsulatet, som finns i huvudstaden Ulan Bator, saknar dessutom utsänd representant, vilket gör att förutsättningarna för en välfungerande kontakt med landet är mycket begränsade.

Det finns därmed goda skäl att se över de diplomatiska förbindelserna och stärka närvaron i Mongoliet, mot bakgrund av vilka möjligheter som finns i framtiden med exempelvis svenska företag på plats.

Utrikesminister Tobias Billström önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern verkar för en stärkt diplomatisk representation i Mongoliet, och hur ser han på att stärka närvaron med en utsänd representant?