av Markus Wiechel (SD)
till Utrikesminister Tobias Billström (M)
Onsdagen den 24 januari röstade Europarådets parlamentariska församling (PACE) om att frånta Azerbajdzjan dess rösträtt för 2024. Bakgrunden till detta var att landet inte uppfyllt ett antal av de förpliktelser som ett medlemsland har, varför man menar att de misslyckats med att följa Europarådets kärnvärden.
Att uppfylla de grundläggande principerna som finns i organisationen är inte särskilt svårt, om man är en demokrati. Azerbajdzjan är dock ingen sådan. Det är exempelvis ett faktum att där finns ett antal politiska fångar, och antalet har dessutom ökat. Därtill har organisationen nekats tillträde till Azerbajdzjan, och inbjudan för att delta som valobservatörer inför presidentvalet i februari har uteblivit, trots att där finns regler som bör säkerställa detta. Därtill har vi sett Azerbajdzjans fruktansvärda agerande i och med fientligheterna mot Nagorno-Karabach, vilket medfört en humanitär katastrof och närmast inneburit etnisk rensning av de armenier som bott där.
Undertecknad har vid åtskilliga tillfällen lyft Azerbajdzjans övergrepp, såväl i internationella sammanhang som i riksdagen, och har noga följt utvecklingen i landet. Därför var det en självklarhet för mig, liksom för övriga fem svenska representanter i PACE, att rösta för att diktaturen skulle förlora sin rösträtt. Det blev också beslutet, när 76 ledamöter röstade ja och 10 (samtliga från Turkiet) röstade nej.
Svaret från Azerbajdzjan blev sedan tydligt när de förklarade att jag och övriga 75 ledamöter som röstat ja förklarats persona non grata, icke önskvärda, i Azerbajdzjan – lagom till FN:s klimatkonferens COP 29, som ska hållas i landet. Ironiskt nog visade därmed den azerbajdzjanska regeringen tydligt varför deras delegation förlorade sin rösträtt, när man så tydligt inte respekterade enskilda ledamöters åsikt i en fråga – och därtill straffade dem. PACE:s president Theodoros Rousopoulos (EPP) sa det bra när han poängterade att agerandet bara kan slå tillbaka.
Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:
På vilket sätt avser ministern att markera mot Azerbajdzjan efter denna svartlistning, och hur avser ministern att lyfta det inom FN och andra internationella organ?