Fråga 2023/24:1095 Tillgången till god och säker mödra- och förlossningsvård

av Sanna Backeskog (S)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Sedan 2015 genomför regeringen en satsning på förlossningsvård och kvinnors hälsa, som omfattat flera överenskommelser med SKR samt uppdrag åt myndigheter. Under perioden 2015 till 2022 betalades totalt hela 8,3 miljarder kronor ut som stimulansmedel åt regionerna. Satsningen innebar en stor framgång för förlossningsvården och för kvinnors hälsa över hela landet.

Under lång tid utvecklades förlossningsvården mycket väl i Gävleborg, med nationella toppresultat för Region Gävleborg vid Hudiksvalls sjukhus. Nu hotas den långvarigt goda utvecklingen. Både i Gävleborg och över hela landet.

Det finns fortsatta brister och skillnader avseende tillgången till god och säker mödra- och förlossningsvård. Det innebär risker för att patienter skadas i vården och att patienter inte är garanterade en säker vård. Det finns även skillnader i hur regionerna valt att organisera vården och hur de riktat sina insatser för att utveckla densamma, vilket kan påverka hur tillgången till god och säker vård ser ut över landet.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) visar i en delredovisning (S2023/00971), att bristerna är återkommande över hela landet, bland alla sjukvårdshuvudmän. Det rör sig med andra ord om en systematisk försämring på ganska kort tid. Ansvaret för sjukvården i Sverige är delat; en del av ansvaret ankommer de 21 huvudmännen i regionerna, en del åvilar regeringen. Det är uppenbart att de nuvarande försämringarna inom förlossningsvården och kvinnors hälsa griper över samtliga huvudmän, på mycket likartade vis, och alltså är strukturella och inte ett enskilt problem i en enskild region.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

Delar statsrådet uppfattningen att återkommande och likartade problem inom förlossningsvården och kvinnors hälsa i samtliga regioner indikerar att försämringen är strukturell snarare än enskild för respektive region, och vilka ytterligare resurser än de som finns angivna i budgetpropositionen för 2024 och de som aviseras i budgeten för 2025 överväger statsrådet att tillskjuta förlossningsvården och kvinnors hälsa i regionerna?