Fråga 2023/24:108 Nordiskt samarbete om jobb och utveckling för unga

av Per-Arne Håkansson (S)

till Statsrådet Jessika Roswall (M)

 

Det har framkommit signaler om att Nordiska ministerrådet i budgetarbetet för kommande år, 2024, föreslår en neddragning på runt en halv miljon danska kronor för stöd till den gemensamma satsningen Nordjobb. Genom Nordjobb skapas möjligheter för ungdomar till jobb och utvecking inom det nordiska samarbetet. Nordjobb har ofta framhållits som och är alltjämt ett viktigt verktyg för att uppnå Vår vision 2030, att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region.

Genom Föreningen Nordens Nordenbarometer för 2023 framgår att det folkliga och samhälleliga stödet för nordiskt samarbete är högt, men statistiken visar samtidigt att stödet inte är lika utbrett bland unga som bland äldre. Av detta skäl kan riktade insatser till just ungdomar vara särskilt viktiga.

Nordjobb ägs av Foreningerne Nordens Forbund, FNF, och finansieras av Nordiska ministerrådet, nationella departement och myndigheter och är ett fint exempel på hur unga svenskar får sin första nordiska arbetslivserfarenhet. Innevarande år har över 1 300 svenska ungdomar i åldrarna 18–30 år sökt ett jbb via Nordjobb.

Genom Nordjobb skapas möjligheter för ungdomar att lära känna våra nordiska grannländer, hur det är att bo i ett annat nordiskt land samt hur arbetsmarknad och samhälle fungerar. I och med aviserade neddragningar riskerar flera arbetsplatser i Norge, Åland och Danmark att försvinna.

Nordjobb har varit en del av det nordiska samarbetet mellan våra länder och näringsliv sedan 1980-talet. Inledningsvis finansierades verksamheten med medel som samlades in från näringslivet. Varefter projektet fick en mer permanent karaktär ökades bidraget från Nordiska ministerrådet, och 1989 avvecklades den stiftelse som inititerade satsningen. Nordiska ministerrådet garanterade projektets basfinansierng, och även fortsättningsvis fick Nordjobb bidrag från såväl näringslivet som bilaterala fonder och nationella myndigheter.

Under senare år har Nordjobb börjat arbeta med en bredare verksamhet och mer differentierad finansiering för att stimulera och verka för en integrerad och utvecklande arbetsmarknad för nordiska ungdomar. Utifrån detta arbete riskerar en sådan neddragning som nu förefaller vara på gång att föreslås att äventyra betydande del av projektet.

Med hänvisning till detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Jessika Roswall:

 

Ser statsrådet värden och potential inom Nordjobbs verksamheten för att uppnå den nordiska visionen som världens mest hållbara och intregerade region 2030, och avser statsrådet att ta initiativ till att säkerställa fortsatt verksamhet och utvecklingsarbete genom Nordjobb?