av Markus Wiechel (SD)
till Utrikesminister Tobias Billström (M)
Vid Natotoppmötet i Washington den 12 juli hotade Turkiet med att vidta åtgärder för att utesluta Israel från allt samarbete med Nato, då Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan menade att han tänkte blockera något sådant.
Efter Erdoğans olika påtryckningar mot alliansen i samband med Sveriges och Finlands ansökningar om medlemskap stod det klart att den turkiske presidenten utnyttjat Turkiets medlemskap för att få fördelar. I fallet med vår ansökan handlade det främst om att Nato hölls som gisslan för att Turkiet skulle få köpa amerikanska F-16-stridsflygplan. Det fungerade.
Det finns en risk att Turkiet nu använder samma taktik för att försöka förhindra Natos samarbete med Israel, vilket naturligtvis är oroväckande sett till de lika värderingar som finns mellan Israel och väst. Israel är i dag en mycket viktig säkerhetspartner till Nato, då landet på olika sätt bidrar inom områden som antiterrorism, underrättelsedelning och maritimt samarbete i Medelhavet. Därtill delar Israel militär teknologi såsom artificiell intelligens med Natos militära kommitté. Om Israel inte kan samordna aktiviteter med Nato och delta i gemensamma militära övningar skulle det skada Natos beredskap och sammanhållning.
Erdoğan agerar uppenbarligen på ett sätt där han inte sätter försvarsalliansens gemensamma intressen främst. Det finns därför skäl att ställa frågan till utrikesministern hur man från svensk sida agerar i fallet med Israel.
Utrikesminister Tobias Billström önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:
Vilka åtgärder vidtar man från svensk sida i syfte att understödja ett Natosamarbete med Israel?