Fråga 2023/24:1001 Sjukvård för dem som förgiftats av PFAS i Kallinge

av Andrea Andersson Tay (V)

till Statsminister Ulf Kristersson (M)

 

I Kallinge i Ronneby kommun har 5 000 personer förgiftats av PFAS som släppts ut i dricksvattnet av Försvarsmakten. En mindre grupp invånare har drivit frågan om skadestånd, och Högsta domstolen har slagit fast att de har rätt till det. Denna rättsprocess adresserar dock inte huvudproblemet, nämligen att alla 5 000 drabbade löper ökad risk för en rad sjukdomar, såsom cancer och försämrat immunförsvar.

Det de mest av allt skulle behöva är regelbundna hälsokontroller. Hittills har de dock inte blivit erbjudna något annat än ett blodprov för att mäta PFAS-halten i blodet. Den lokala vårdcentralen saknar kunskap om hälsoeffekterna av PFAS, och det är orimligt att förvänta sig att Region Blekinge ska klara att hantera en sådan stor grupp patienter med komplexa hälsoproblem själva. Det är staten som bär ansvaret för att de har förgiftats, och enligt principen om att förorenaren ska betala är det rimligt att staten också tar ansvar för konsekvenserna.

Under statsministerns frågestund den 23 maj ställde jag därför frågan om regeringen kommer att göra något för att de drabbade i Kallinge ska få den vård de behöver. Statsministern svarade då att han inte hade kunskap om frågan men att han skulle ta den med sig och se till att den kom till rätt ställe i Regeringskansliet.

Jag vill därför fråga statsminister Ulf Kristersson:

 

Vilket statsråd i regeringen är ansvarig för att hantera frågan om vård till dem som förgiftats av PFAS i Kallinge?