Interpellation 2023/24:804 Arbetsmarknadsprövning

av Leif Nysmed (S)

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

Vi ser i dag hur arbetslösheten stiger i flera branscher samtidigt som arbetskraftsinvandringen fortsätter från tredje land, exempelvis inom byggsektorn.

Det är problematiskt när utbildad inhemsk arbetskraft varslas och sägs upp på grund av arbetsbrist i stor omfattning, samtidigt som företag fortsätter att ta in utländsk arbetskraft från låglöneländer utanför EU, exempelvis de forna öststaterna.

Om vi håller oss till byggbranschen så har oftast den svenska byggnadsarbetaren en gedigen yrkesutbildning genom det gymnasiala byggprogrammet eller genom det av parterna sedan lång tid tillbaka utarbetade traditionella lärlingssystemet. Det finns även andra utbildningsvägar för att snabbt och effektivt få den yrkeskompetens som efterfrågas. Trots den gedigna yrkeskunskapen som svenska byggnadsarbetare besitter så konkurreras de i dag ut av utländsk arbetskraft från exempelvis Uzbekistan.

Frågan många ställer sig är vilken utbildning dessa personer har som trumfar över de svenska byggnadsarbetarnas.

Kan det vara så att det finns andra faktorer som gör det mer lönsamt att hämta arbetskraft från Uzbekistan, Albanien och Ryssland?

Hur säkerställer vi att det som byggs i Sverige i dag är av den kvalitet som vi förväntar oss?

Vi socialdemokrater har länge krävt att det återigen införs en arbetsmarknadsprövning, där arbetsmarknadens parter tillsammans med exempelvis Arbetsförmedlingen kan säkerställa att den kompetens som finns bland arbetslösa i Sverige tas om hand eller genom arbetsmarknadsutbildningar tillgodose att arbetslösa löntagare kan matcha de behov som finns på arbetsmarknaden.

En arbetsmarknadsprövning har flera nyttor. Först och främst ser den till att man tar hand om den kompetens som redan finns eller som effektivt kan införskaffas av andra arbetslösa i landet. Dessutom kan en sådan prövning även säkerställa att arbetskraft som eventuellt skulle behövas till Sverige erhåller rätt kompetens eller får en sådan kompetens för att klara uppdraget. Till sist skulle även en arbetsmarknadsprövning se till att arbetare inte ställs mot arbetare i ett race nedåt i löner och anställningsvillkor. Just det sistnämnda är en grogrund för den rasism som vi sett växa fram på flera arbetsplatser när utländsk arbetskraft utnyttjas under många gånger slavliknande förhållanden.

Med anledning av detta är min fråga till statsrådet Maria Malmer Stenergard följande:

 

Kan statsrådet överväga att återinföra en arbetsmarknadsprövning där parterna på arbetsmarknaden tillsammans med lämplig myndighet prövar behovet av arbetskraft från tredje land?