av Janine Alm Ericson (MP)
till Utrikesminister Tobias Billström (M)
Sedan den 1 februari bemannas inte längre Utrikesdepartementets roll som ambassadör mot människohandel. Tjänsten instiftades 2006 med uppdrag att stärka samarbetet med andra länder i kampen mot människohandel. Enligt siffror från 2018 utsätts mellan 90 000 och 180 000 offer för människohandel i prostitution inom EU, och människohandlarna beräknas omsätta 50–100 miljarder svenska kronor per år.
Regeringen har vid flera tillfällen lyft fram arbetet mot människohandel. Biståndsminister Johan Forssell har påpekat att människohandel är en prioriterad del av reformagendan, som har kvinnors och flickors ”möjlighet att fritt bestämma över sina liv och kroppar” som ett prioriterat område. Under Sveriges EU-ordförandeskap förra året anordnade Sverige ett toppmöte för att komma åt efterfrågan på prostitution genom att kriminalisera köp av sex. Justitieminister Gunnar Strömmer, som var ansvarig minister för mötet, åtog sig att växla upp arbetet framåt. Under FN:s kvinnokommission tidigare i år var jämställdhetsminister Paulina Brandberg tydlig förespråkare av den sexköpslagen och dess effekter i kampen mot människohandel i det svenska sidoeventet om människohandel.
Dessutom är arbetet mot organiserad brottslighet prioriterat för regeringen. Människohandel är en del av detta. Människohandel finansierar också den grova organiserade brottsligheten och är tydligt sammanlänkad med annan gränsöverskridande brottslighet såsom narkotikahandel och illegal vapenhandel.
Trots alla dessa uttryck för höga ambitioner i kampen mot människohandel lämnas nu denna viktiga roll obemannad under lång tid, och utrikesminister Tobias Billström har ännu inte lämnat någon förklaring eller besked om huruvida UD ämnar tillsätta rollen igen eller inte.
Ambassadören mot människohandel har internationellt stärkt Sveriges profil som försvarare av mänskliga rättigheter och har bidragit till att andra länder förbjudit sexköp. Det är en central roll i arbetet för jämställdhet och frihet från våld internationellt.
Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström: