Interpellation 2023/24:734 Infiltration av rättsvårdande myndigheter

av Rasmus Ling (MP)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

I takt med att den organiserade brottsligheten har brett ut sig når den i dag ut till verksamheter och organisationer där den leder till oerhörda skador. Tidningen Dagens Nyheter har i en serie avslöjande artiklar visat hur gängkriminella inlett relationer med såväl polisstudenter som anställda.

Justitieministerns publika kommentarer till artiklarna har handlat om betydelsen om skärpta straff för infiltratörer. Man kan förstås alltid diskutera straffsatser, men om det är den enda ansatsen blir den väldigt grund. Det är uppenbart att det behövs skarpa åtgärder både för att förebygga att sådant sker och naturligtvis för att fall ska upptäckas.

Inom skolans och vårdens områden finns särskilda tillsynsmyndigheter, Skolinspektionen respektive Inspektionen för vård och omsorg. Miljöpartiet har föreslagit att en inspektionsmyndighet för polisen och rättsområdet ska införas. I dag sker tillsynen hos avdelningen för särskilda utredningar, som är en del av Polismyndigheten. Även om det är en avskild och oberoende del vore det ännu bättre om det var en helt oberoende myndighet. En sådan myndighet skulle både kunna ha ansvar för enskilda fall och kunna se över strukturella problem som kan finnas.

Ytterligare en fördel med en separat tillsynsmyndighet är att kommuner skulle kunna få vägledning och stöd. Det är i dag utmanande, inte minst för mindre kommuner. Det finns också mer som kan och bör göras på kommunal nivå för att minska risken för infiltration av den organiserade brottsligheten.

Brottsförebyggande rådets rapport 2024:2 Möjliggörare för kriminella nätverk – Om möjliggörare i kommunal, statlig och privat sektor visar att arbetsgivare ibland är obenägna att upprätta polisanmälningar mot infiltratörer. Rapporten har ett konkret förslag om att den anmälningsskyldighet som finns i lagen om offentlig anställning också ska gälla för kommunanställda.

Slutligen kan man konstatera att arbetet mot infiltration blir än mer viktigt i en tid då många åtgärder vidtas för att underlätta informationsdelning mellan myndigheter, där myndigheter får tillgång till varandras register och där sekretess tas bort. Det är viktigt att ha en beredskap och en plan för att viktig information inte ska spridas dit den inte hör hemma.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

  1. Kommer ministern att ta initiativ till en ny oberoende tillsynsmyndighet för rättsvårdande myndigheter?
  2. Kommer regeringen att lägga fram förslag om att kommunanställda ska få samma anmälningsskyldighet som statligt anställda har enligt lagen om offentlig anställning?
  3. Kommer ministern att vidta några andra åtgärder för att komma till rätta med problemet med infiltration av rättsvårdande myndigheter?
  4. Kommer regeringen att beakta de nämnda riskerna med att minskad sekretess mellan myndigheter gör att fler får tillgång till informationen?