av Nadja Awad (V)
till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)
Den 11–12 mars förhördes regeringen av FN:s funktionsrättskommitté i Genève gällande Sveriges arbete med rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. FN:s granskning bekräftar att utvecklingen inom flera områden är negativ och kritiserar Sverige på flera punkter gällande rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
FN har nu lagt fram rekommendationer för åtgärder som Sverige bör vidta och inskärper i sin rapport att FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning behöver bli lag i Sverige. Rekommendationen bottnar i att trots att den svenska staten 2009 förband sig att leva upp till konventionens innehåll har denna inte införlivats i svensk lagstiftning.
Vänsterpartiet står bakom detta krav och menar att vi måste ha lagar som på ett bättre sätt står upp för individens rättigheter bland annat inom skolan, på arbetsmarknaden och i vården. Det måste även säkerställas att tillgången till personlig assistans är jämlik över landet, inklusive för dem som förlorat insatsen under åren 2015–2022 och för personer över 66 år.
I rapporten tar FN:s funktionsrättskommitté även upp frågan om att stärka funktionsrättsorganisationers roll och öka deras finansiering. Nu har regeringen ett stort arbete framför sig för att leva upp till FN:s rekommendationer och krav. Vi kan inte vänta med att föra en funktionsrättspolitik som är fast förankrad i mänskliga rättigheter, baserad på de konventioner som Sverige undertecknat och som innehåller konkreta reformer som gör verklig skillnad i människors vardag.
Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:
Vilka åtgärder inom svensk funktionsrättspolitik kommer statsrådet och regeringen att vidta för att leva upp till FN:s rekommendationer och krav?