Interpellation 2023/24:627 Situationen i vården och effekter på sjukförsäkringen

av Ola Möller (S)

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Sjukvården är i kris. Över hela landet haglar nedskärningarna. Personal får gå, operationer ställs in, köerna växer och avgifterna höjs. Detta leder förutom till direkta konsekvenser i själva vårdförloppet med ökat mänskligt lidande som följd också till att människor hindras från att gå tillbaka i arbete. Ett rehabarbete som redan i dag brister kan inte ens påbörjas för att vård inte blir utförd. Försäkringskassan har väldigt små möjligheter att ta hänsyn till att vård inte har blivit utförd. De få dagar som Försäkringskassan kan ge respit för räcker inte långt när vårdgarantin bryts gång efter gång. Under pandemin införde den dåvarande S-ledda regeringen ett covidundantag. I en krissituation fick Försäkringskassan möjlighet att låta människor vara kvar i sjukförsäkringen för att det offentliga inte kunde erbjuda den vård som människor har rätt till.

Sjukvårdskrisen som pågår nu slår stenhårt mot människors välmående, hälsa och ekonomi. Dessutom får det stora effekter på de offentliga finanserna när människor inte kan återgå i arbete för att vård inte ges. Ovanpå detta ser det ut som att regeringen och partiet i regeringsunderlaget Sverigedemokraterna kommer att ta bort de möjligheter som finns i dag med att skjuta på bedömningen mot hela arbetsmarknaden från dag 180 till dag 365, något som skulle vara ett stenhårt slag mot tusentals människors ekonomi i en redan pressad ekonomisk situation. 

Därför vill jag fråga statsrådet Anna Tenje:

 

Hur kommer statsrådet att agera för att situationen i sjukvården inte ska slå mot människor som riskerar att falla ur sjukförsäkringen på grund av att vård inte har kunnat ges i tid?