Interpellation 2023/24:594 55-årsregeln

av Mathias Tegnér (S)

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Den som driver enskild firma får bestämma vilken karenstid den vill ha i sin sjukförsäkring. Vid kortare karenstid betalar företagaren en högre egenavgift, och vid längre karenstid minskar egenavgiften. Dagens regelverk innebär att när en egenföretagare fyllt 55 år får denne inte längre bestämma detta, trots att vi vet att det är viktigt för vår samlade ekonomi att vi jobbar högre upp i åldrarna. Varför denna detaljregel finns verkar ingen längre komma ihåg, men den utgör ett mycket tydligt exempel på onödig reglering av företagande.

Jag hade själv förmånen att utreda denna fråga, som utgör en liten del av trygghetssystemet för egenföretagare. För snart fyra år sedan redovisades delbetänkandet SOU 2020:65, 55 år och karensval. Detta var i flera avseenden en utlöpare av utredningen SOU 2019:41 Företagare i de sociala trygghetssystemen.

Trots att en ansenlig tid har gått, samt att de flesta remissinstanser var positiva till att 55-årsregeln skulle tas bort, har ingenting hänt. Någon skulle kanske uttrycka det som att regeringen sitter på sina händer i denna till synes enkla fråga.

Utredningens och min egen slutsats var att ”en åldersgräns knuten till riktålder inte lever upp till kravet om enkelhet, tydlighet och förutsägbarhet” som är centralt för företagande och våra trygghetssystem. Utöver detta tyder en del på att denna regel skulle kunna anses vara åldersdiskriminerande.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anna Tenje:

 

Vad avser statsrådet att göra för att åtgärda denna regel?