Interpellation 2023/24:591 Benämningen på Taiwan i svensk folkbokföring

av Mathias Tegnér (S)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

För sex år sedan meddelade Skatteverket att de i folkbokföringen valt att ändra benämningen på Republiken Kina (Taiwan). Förändringen innebar att namnet ändrades till Taiwan, provins i Kina.

I grunden följer Skatteverkets registrering av uppgifter i folkbokföringen svensk namnstandard. Skatteverket följer efter förändringen i sin tur den internationella standarden ISO 3166 gällande landskoder. Det finns flera länder som dock valt en annan benämning, då den nuvarande benämningen och förändringen därtill följer ett mönster där Folkrepubliken Kina utövar påtryckningar mot länder. Avsikten med dessa påtryckningar är att dessa länder ska använda folkrepublikens definitioner och beskrivningar av Taiwan, vilket steg för steg innebär att omvärlden anpassar sig till Kinas världsbild. Förändringen av svenska myndigheters benämning på Taiwan är ett mindre exempel på ett konsekvent agerande från folkrepublikens sida.

I februari släppte Säkerhetspolisen sin årsrapport för 2023–2024. Där står att läsa: ”Framför allt Ryssland men också Kina och Iran utgör fortsatt de största hoten mot Sverige. Länder som verkar, och till viss del samverkar, för att förändra den nuvarande säkerhetsordningen. De agerar allt mer offensivt för att nå sina mål. Deras säkerhetshotande verksamhet kan även komma att hota andra västländers säkerhet, och vi måste göra allt vi kan för att förhindra att främmande makt stärker sin egen förmåga på bekostnad av Sverige och andra länder.”

I grunden torde inte namnfrågor vara politiska. Det var också enligt min mening den tidigare socialdemokratiska regeringens hållning. Denna typ av frågor är dock inte oväsentliga i det geopolitiska läge vi befinner oss i. Att återgå till den gamla benämningen Republiken Kina (Taiwan) skulle naturligtvis inte innebära några förändringar av den svenska ett-Kina-politiken. Den svenska linjen betyder inte och har aldrig betytt att Sverige accepterar Kinas världsbild. I stället ska, som tidigare utrikesminister Ann Linde mycket klokt uttryckte det, meningsmotsättningar mellan Folkrepubliken Kina och Taiwan ”lösas på fredlig väg och på ett sätt som överensstämmer med viljan hos Taiwans befolkning”.

Förändringen av Skatteverkets benämning på Taiwan skedde utan information till landets representation i Sverige.

Som vi alla vet finns det ett före och ett efter Rysslands angreppskrig mot Ukraina. Vidare förefaller Kinas agerande vara just politiskt med ambitionen att förändra den nuvarande säkerhetsordningen.

 Med anledning av det anförda vill jag ställa följande fråga till finansminister Elisabeth Svantesson:

 

Avser ministern att vidta några generella åtgärder med anledning av Skatteverkets nuvarande benämning på Taiwan?