Interpellation 2023/24:590 Konsekvenser av statliga bolags framtidssäkring

av Hanna Westerén (S)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Svenska Spel har sitt huvudkontor i Visby. Hela bolaget har enligt egen utsago ca 1 500 anställda, främst i Solna och Visby men även viss verksamhet på andra orter. Strax före årsskiftet aviserades att Svenska Spel ämnar ”framtidssäkra” sin verksamhet, och man varslade därför 160 personer. Sedan dess har olika numerärer figurerat, men det har hela tiden stått klart att man slutligen ämnar säga upp lika många i Solna som i Visby. Oavsett om det rör sig om 60 eller 80 arbetstillfällen i Visby är det oomtvistligt att det är ett hårdare slag att 80 arbetstillfällen försvinner från Gotland än i Sveriges mest dynamiska arbetsmarknadsregion. Det verkar dock inte bekymra finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Som svar på min skriftliga fråga rörande hur regeringen försäkrar sig om att en organisationsförändring i den statliga bolagsportföljen inte slår orimligt hårt mot en landsända, svarade finansministern: ”Organisationsförändringar är en del av bolagets verksamhet och utgör operativa frågor för bolagets styrelse och ledning att hantera. Jag har förtroende för att AB Svenska Spels ledning och styrelse agerar på bästa sätt för att säkra ett långsiktigt konkurrenskraftigt bolag.” En regerings ansvar sträcker sig oerhört mycket längre än det för ett statligt bolag. När det statliga bolaget inte har utrymme att ta ansvar för lokalisering av arbetstillfällen i olika delar av landet har regeringen desto större möjlighet att ta just det ansvaret.

Det kan rimligen inte vara egalt hur arbetstillfällen distribueras över landet, särskilt inte när vi betänker historien bakom att Svenska Spels huvudkontor ligger just i Visby. 

Om finansminister Elisabeth Svantesson nu inte tänker lägga sig i bolagsstyrningen för att ha arbetstillfällen i hela landet eller för att en landsända inte ska drabbas orimligt hårt undrar jag likväl följande:

 

  1. Om lagstiftningen förhindrar ministern att i den statliga bolagsportföljen värna arbetstillfällen i glesbygd jämfört med Stockholm, finns det då något annat ministern och regeringen ämnar göra när de statliga bolagens ”framtidssäkringar” riskerar slå orimligt hårt mot arbetsplatser utanför storstäderna? 
  2. Överväger ministern och regeringen till exempel ändringar i lagstiftning med anledning av det ovanstående beskrivna?