Interpellation 2023/24:587 Sydostlänken i Blekinge och Kronoberg

av Heléne Björklund (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Det är av stor vikt att Sydostlänken ses som en nationell angelägenhet och att regeringen tillser att de utlovade satsningarna genomförs.

Sydostlänken kommer att bidra till ökad flexibilitet och robusthet i transportsystemet för både gods- och persontrafik, och den integrerar Blekinge, södra Småland och Skåne i en gemensam arbetsmarknadsregion. Den blir en del av en klimateffektiv transportkorridor för export och import över Östersjön till växande marknader i östra Europa och Asien och ökar regionens och företagens konkurrenskraft. Genom Sydostlänken binder man samman den europeiska transportkorridoren i Sverige med den i Baltikum, vilket ger näringslivet ökade möjligheter. Med en elektrifiering av rälsen till hamnen i Karlshamn skapas nya möjligheter för mer effektiv godstransport mellan norra Sverige och Blekinge.

Sydostlänken är inte bara viktig för näringslivet i Blekinge. Sveriges motståndskraft mot störningar, oavsett var de kommer ifrån, kräver bättre infrastruktur i fler landsändar. I Sveriges avtal om försvarssamarbete med USA, DCA, är Ronneby flottiljområde dessutom en av överenskomna anläggningar.

En utveckling av banan bidrar till stabiliteten i järnvägssystemet i södra Sverige och underlättar samtidigt på ett avgörande sätt för den ökade handeln till östra Europa och Asien. Detta gynnar näringslivets utveckling och kommer samtidigt att bidra till en attraktiv, växande och hållbar region.

Efter många års arbete och enighet kring byggandet av Sydostlänken kommer nu oroande tecken från regeringen. Först kom ett pressmeddelande om att kostnaderna måste minska och att nya utredningar ska göras, och nu kommer signaler om att upphandlingen av konsult för fortsatt arbete med att ta fram en järnvägsplan för ny bana mellan Olofström och Blekinge kustbana har avbrutits.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

  1. Har statsrådet och regeringen för avsikt att ta bort Sydostlänken ur den nationella planen för transportinfrastruktur?
  2. Hur ser det fortsatta arbetet med Sydostlänken ut, och vilka initiativ har statsrådet för avsikt att ta?