Interpellation 2023/24:566 Förebyggande och hälsofrämjande insatser för folkhälsan

av Anna Vikström (S)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Primärvården har en central roll i det hälsofrämjande och förebyggande arbetet på befolkningsnivå, genom sin närhet till människors vardag. Sedan 2021 finns en reglering om primärvårdens grunduppdrag i hälso- och sjukvårdslagen. Där står bland annat att regioner och kommuner, inom ramen för primärvården, ”särskilt ska tillhandahålla förebyggande insatser utifrån såväl befolkningens behov som patientens individuella behov och förutsättningar”.

Samtidigt vet vi att resursbrist i primärvården får konsekvenser, särskilt för patienter med större behov. Distriktssköterskor från hela Sverige vittnar om hur det hälsofrämjande arbetet får stå tillbaka när ekonomin blir mer pressad. Vi vet av andra undersökningar också att det förebyggande och hälsofrämjande arbetet, till exempel stödet till egenvård, ofta blir lidande när det är resursbrist i primärvården.

Nyligen har regeringen tagit fram direktiv och tillsatt en utredare för effektivare folkhälsoinsatser genom hälsoekonomiska analyser. Meningen med utredningen är att göra det möjligt att följa samhällets kostnader vad gäller påverkbara riskfaktorer för ohälsa, att kunna utvärdera större satsningar inom folkhälsopolitiken och också kunna påvisa nyttan av dessa för den enskilde och samhället. I en intervju har socialministern uttalat att privata och fristående aktörer i ett nästa steg ska kunna släppas in i det förebyggande arbetet och tillsammans med kommuner och regioner få betalt för sitt arbete baserat på långsiktiga hälsovinster.

Därför frågar jag socialminister Jakob Forssmed:

 

  1. Är ministerns ambition att endast stärka privata och fristående aktörers förebyggande arbete inom folkhälsoområdet, inte offentliga vårdgivare, till exempel primärvården i offentlig regi, och i så fall varför?
  2. Vilka aktörer avser ministern i sitt uttalande om ”privata och fristående aktörer” förutom privata företag?
  3. Vilken typ av arbete syftar ministern på i sitt uttalande om det förebyggande arbete som privata och fristående aktörer ska utföra?
  4. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att det förebyggande arbete som primärvården ska tillhandahålla ska fungera tillsammans, utifrån ett patientperspektiv, med separata privata och fristående aktörer som ska arbeta förebyggande?