Interpellation 2023/24:517 Socialtjänstens roll i arbetet med att bryta rekryteringen till gängen

av Mattias Vepsä (S)

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Allt fler barn och unga har de senaste året groomats in i grov kriminalitet. Gängen hittar nya vägar, och det kan gå snabbt.

Jag oroas över att samtidigt som regeringen och Sverigedemokraterna lägger enormt fokus på det repressiva underskattas det brottsförebyggande arbetet. Givetvis vilar ett stort ansvar även på landets kommuner, men genom regeringens prioriteringar slår den ekonomiska krisen hårt och flera kommuner rapporterar om stora underskott och besparingar i skolan eller i barns och ungas kultur- och fritidsaktiviteter. I min kommun Stockholm prioriteras skolan och välfärden, men regeringens passivitet underlättar inte.

Kommunerna har fått ett starkare ansvar för det brottsförebyggande arbetet, och inom kort kommer den nya socialtjänstlagen på plats. En av regeringens budgetsatsningar är arbetet med att ställa om socialtjänsten, och ett särskilt statsbidrag kommunicerades i och med budgetpropositionen. Efter det har kommunerna satt igång planeringsarbetet. I oktober gjorde SKR efter en överenskommelse med regeringen en fördelning där Stockholms kommun skulle få 18,7 miljoner kronor.

Men de senaste veckorna verkar något ha hänt, och nu råder det oklarhet om hur pengarna kommer att fördelas. Detta drabbar många kommuner här i regionen som nu ser ut att gå miste om tiotals miljoner kronor då regeringen i stället ändrat beräkningen till en schablon, lika för alla. Detta skapar stor osäkerhet och underlättar inte arbetet att ställa om till en ny socialtjänstlag. Det tar heller inte höjd för att stora kommuner måste täcka in större områden och där dessutom stor del av gängbrottsligheten begås.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall följande:

 

  1. Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av att flera av landets kommuner tvingas till besparingar inom det främjande och förebyggande arbetet?
  2. Har statsrådet tagit initiativ till en analys av hur besparingarna påverkar arbetet med att bryta gängkriminalitet, och kan statsrådet i så fall redogöra för resultatet?
  3. Varför har statsrådet och regeringen ändrat beräkningsmodell efter att man kommit överens med SKR, och varför har statsrådet inte involverat eller fört en dialog med kommunerna inför att förutsättningarna ändrats?
  4. Ser statsrådet en risk att arbetet med tidigare insatser stoppas, och avser statsrådet i så fall att vidta några åtgärder?