Interpellation 2023/24:515 Ungas kunskap om arbetslivet

av Johanna Haraldsson (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Unga har en utsatt ställning på arbetsmarknaden. Många har en otrygg anställning och korta kontrakt. De jobbar oftare deltid och är många gånger på grund av detta inte organiserade i ett fackförbund. Ungdomar löper större risk än andra att råka ut för olyckor på jobbet och är överrepresenterade i statistiken över anmälda arbetsskador och i fråga om dödsolyckor. 14 procent av de som omkom på arbetet under 2023 var under 25 år, samtidigt som endast 7 procent av arbetskraften är i den åldern. Ungas arbetsmarknad är otrygg. Och de har många gånger inte tillräcklig kunskap om sina rättigheter och skyldigheter på jobbet.

I det här läget väljer regeringen att ta bort arbetslivskunskap i skolan. I de nya ämnesplanerna för samhällskunskap i gymnasieskolan, som regeringen beslutade om i december 2023, har man valt att stryka arbetsmarknadsdelarna som innebar att eleverna skulle lära sig om ”arbetsmarknad, arbetsrätt och arbetsmiljö. Arbetsmarknadens parter, deras olika roller och betydelse för samhällsutvecklingen.”

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet Paulina Brandberg:

 

  1. På vilket sätt kommer statsrådet inom sitt ansvarsområde att möta det ökade behovet bland unga av information om hur den svenska arbetsmarknaden, arbetsmiljölagstiftningen och arbetsrätten fungerar?
  2. Har statsrådet analyserat hur borttagandet av arbetslivskunskap ur ämnesplanerna på gymnasieskolan påverkar kunskaperna bland unga om den svenska modellen, om risken för utnyttjande på arbetsmarknaden och om risken för framtida arbetsskador på grund av dålig arbetsmiljö, och kan statsrådet i så fall redogöra för resultatet av analysen?