Interpellation 2023/24:504 Modersmålsundervisning

av Mirja Räihä (S)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Den 21 februari firas den internationella modersmålsdagen. Dagen inrättades av Unesco för att främja språklig mångfald. I Sverige talas det närmare 200 olika modersmål. Störst är givetvis svenska, följt av finska och arabiska. 

Att kunna tala sitt modersmål är viktigt. Att få möjlighet att utveckla sitt modersmål är ett grundläggande behov för varje människa. Den som berövas sitt modersmål får ett svårare liv. Forskningsresultaten är tydliga. Invandrarbarn som får mycket undervisning på sitt modersmål klarar sig bättre i skolan och blir oftast också bättre på svenska. 

Sverige har sedan den 1 juli 2009 en särskild språklag. I den ingår bland annat att svenska språket ska vara huvudspråk i Sverige och att svenskan ska vara ett komplett och samhällsbärande språk. I lagen står också alla har rätt till ett språk. Det innebär rätten att lära sig, utveckla och använda svenska, sitt nationella minoritetsspråk eller svenskt teckenspråk samt rätten att utveckla och använda andra modersmål. Kan vi förverkliga dessa mål har svenskan och andra modersmål i Sverige förutsättningar för en god framtid. 

Samtidigt pågår det en diskussion om modersmålsundervisningens vara eller icke vara.

Jag vill därför fråga statsrådet Lotta Edholm:

 

Hur tänker statsrådet arbeta med att säkerställa rätten till modersmålsundervisning framöver?