Interpellation 2023/24:425 Regelverket för apotek och vårdcentraler

av Eva Lindh (S)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

I veckan rapporterade medierna om att flera apotek och privata sjukvårdsrådgivare fuskat sig till offentliga medel genom att felaktigt begära ersättning för läkemedelskostnader. I några fall har personers identitet kapats och använts för att köpa läkemedel. En vårdcentral hade skrivit ut recept till personer som inte ens var listade där för att kunna begära miljontals kronor i läkemedelsersättning från regionen.

Men lagstiftningen gör att regionerna inte har möjlighet att agera mot välfärdsbrott på apotek. Regionen som hanterar utbetalningarna har mycket begränsad insyn. Det innebär att risken för upptäckt är låg samtidigt som möjligheten att tjäna stora pengar är stor – ett slugt brottsupplägg. Risken för att detta fusk kommer att öka är därmed stor. När det finns mycket pengar och kontrollen är låg ser vi också ekonomisk brottslighet.

En läkare med förskrivningsrätt får inte ensam äga ett apotek. Förklaringen är enkel. Läkare ska inte kunna tjäna pengar på att skriva ut medicin. Det är en begränsning som har varit viktig för att inte blanda ihop de olika roller som läkare och apotek har. Det finns flera risker med att intressena sammanblandas. För det första kan det leda till att det skrivs ut mer medicin än befogat när läkaren eller företaget som driver en vårdcentral har ett ekonomiskt intresse av att sälja mycket medicin. Den risken har bland annat uppmärksammats av apoteksmarknadsutredningen.

Det framstår tydligt att den lagstiftning som hindrar att en läkare ensam äger ett apotek även måste omfatta och reglera den nya typ av bolagskoncerner som äger appläkartjänster, apotek och vårdcentraler. Så är det inte i dag, och det måste vi ändra på. Annars riskerar människor att få onödiga eller felaktiga insatser, och samhället riskerar kraftigt ökade kostnader.

Vi behöver en översyn av regelverket kring bolagskoncerner vid ägande av appläkartjänster, apotek och vårdcentraler.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

Avser statsrådet att agera för att se över regelverket när det gäller apotek och vårdcentraler mot bakgrund av det som nu framkommit?