Interpellation 2023/24:418 Regeringens arbete mot silikos

av Isak From (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Silikos, eller stendammslunga, beror på inandning av kvarts. Sjukdomen är känd sedan flera hundra år tillbaka och beskrivs av bland andra Carl von Linné. Silikos uppkommer efter inandning av stora mängder kvartsdamm och uppträder i stort sett endast i samband med yrkesmässigt stenarbete.

I Sverige bedrevs i mitten av 1900-talet ett omfattande och framgångsrikt arbete för att minska risken för silikos genom att minska halten av kvartsdamm på arbetsplatser. Tack vare skärpt lagstiftning avseende skyddsutrustning och utbildning har dödsorsaken för svenska arbetstagare varit nästan utrotad.

De har visat sig i en forskningsrapport från Australien att de som arbetar med kvartskomposit har drabbats av den dödliga sjukdomen stendammslunga. Kvartskomposit, som består av krossad och ihoplimmad sten, används ofta i bänkskivor i kök och badrum.

Arbetsmiljöverket bör skyndsamt utreda dels hur många som exponeras, dels konsekvensen av exponeringen, menar bland andra Johan Torstensson, ombudsman på Byggnads. Forskningsrapporten visade på att var fjärde person som arbetade med bänkskivor hade utvecklat stendammslunga. Australien har nu tagit ett beslut om förbud, vilket träder i kraft den 1 juli i år.

Arbetsmiljöverket bör omedelbart få i uppdrag att undersöka hur det ser ut i Sverige: Hur omfattande är användningen av kvartskomposit, hur många arbetstagare blir exponerade och vilka skyddsinstruktioner finns? Verket borde också få i uppdrag att sammanställa den forskning som finns och lägga fram nya riktlinjer för arbete med alla produkter som innehåller kvartskomposit.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Paulina Brandberg:

 

Överväger statsrådet och regeringen nya insatser för att säkerställa att ingen som jobbar i Sverige drabbas av silikos, det vill säga stendammslunga?