av Christofer Bergenblock (C)
till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)
Efter en lång beredningstid fattade regeringen till slut beslut den 16 maj i år om att ge tillstånd till delar av de projektansökningar som fanns för havsbaserad vindkraft i svensk ekonomisk zon utanför Hallandskusten. Totalt gavs tillstånd till utbyggnad av 101 vindkraftverk med en beräknad elproduktion på 6,5 terawattimmar fördelat på OX2 och statliga Vattenfall.
När dessa projekt togs fram och ansökningarna lämnades in gällde fortfarande de långsiktiga spelregler som var en del av energiöverenskommelsen 2016 och som innebar att anslutningen till stamnätet skulle hanteras och bekostas av Svenska kraftnät. Dessa långsiktiga förutsättningar ändrade regeringen på efter sitt tillträde, vilket innebär att stora kostnader nu kommer att belasta projekten. Kostnader som inte fanns med i de ursprungliga kalkylerna.
I Ekots lördagsintervju den 2 december med Vattenfalls vd Anna Borg konstaterar hon att det kommer att bli väldigt svårt att slutföra projekten med havsbaserad vindkraft när bolaget måste stå för anslutningskostnaderna till stamnätet. Regeringens ogenomtänkta beslut riskerar alltså att stoppa ny och nödvändig fossilfri kraftproduktion, som annars kan komma på plats och vara i drift inom de kommande fem till tio åren. Kattegatt Syd och Galene hör till de projekt som därmed kan gå om intet.
I intervjun presenterar Anna Borg dock en möjlig lösning på problemet genom att låta vindkraftsexploatörerna bygga stamnätsanslutningarna och sedan sälja dessa till Svenska kraftnät. Därmed skulle man uppnå en rimlig kostnadsfördelning på samma sätt som var intentionen i den tidigare energiöverenskommelsen. Det mest rimliga är ju trots allt att stamnätsägaren också står för kostnaderna vid utbyggnad av det gemensamma stamnätet.
Jag vill därför fråga energi- och näringsminister Ebba Busch: