Interpellation 2023/24:307 Informationsplikten i smittskyddslagen

av Ulrika Westerlund (MP)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Den 4 mars 2020 fattade riksdagen beslut om att rikta ett tillkännagivande till regeringen om att den ”bör se över om smittskyddslagen fyller sin funktion när det gäller informationsplikten för hivpositiva”. Vi närmar oss alltså fyra år sedan detta beslut fattades, och hittills har ingenting hänt i denna fråga. 

Vi är alla medvetna om att Sverige och hela världen strax efter det att detta beslut fattades drabbades av en omfattande katastrof som krävde mycket av den dåvarande regeringens fokus och resurser, men nu har en hel del tid gått sedan pandemins mest akuta skeden var över. 

Vid ett seminarium som hölls med anledning av WAD, Världsaidsdagen, den 1 december i år framhöll de närvarande organisationerna, som alla arbetar med hivprevention och rättigheter för personer som lever med hiv, att översynen av smittskyddslagen gällande borttagandet av informationsplikten är en av de allra mest angelägna reformerna.

Det är inte minst viktigt ur ett hivpreventionsperspektiv. Det är centralt att tillgången till testning är tillgänglig för alla som har anledning att tro att de kan ha fått hivviruset överfört. Det är minst lika centralt att ingenting i lagstiftningen kan få någon att tveka inför att ta ett test. Med den moderna behandling som finns tillgänglig nu för människor som lever med hiv är det möjligt att få ned virusnivåerna till icke mätbara nivåer. Vid så låga nivåer överförs inte heller viruset. Det är därför att skicka fel signaler att människor som känner till sin positiva hivstatus och är under behandling måste informera andra om sin hivstatus. Det är långt mycket viktigare att säkerställa att alla har tillgång till PrEP, testning och vid behov behandling. 

Med anledning av allt ovanstående vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed följande:

 

Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att hedra riksdagens tillkännagivande från mars 2020?