Interpellation 2023/24:297 Brottsförebyggande uppdrag och förutsättningar för Statens institutionsstyrelse

av Rasmus Ling (MP)

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Statens institutionsstyrelse (Sis) är ansvarig myndighet för barn och unga som placeras på institution enligt lagen om vård av unga. Sis är också ansvarig för att verkställa påföljden ungdomsvård enligt lagen om sluten ungdomsvård. Mot bakgrund av den grövre gängkriminaliteten och att allt yngre barn begår grova brott har förutsättningarna för Sis förändrats. 

Flera myndigheter har ett brottsförebyggande uppdrag i sin instruktion. Sis är märkligt nog inte en av dessa. Detta får i sin tur som konsekvens att Sis inte kan få information av polisen, vilket gör att deras arbete försvåras. Miljöpartiet menar att Sis borde få ett uttalat brottsförebyggande uppdrag.

Att lokalerna Sis hyr och använder är ändamålsenliga borde ha högsta prioritet. Det handlar trots allt om barn som farit mycket illa. De lokaler och fastigheter som Sis hyr ägs av Specialfastigheter. Överlag är renoverings- och underhållsbehovet mycket stort i de lokaler som Sis har. Miljöpartiet menar att regeringen borde prioritera en upprustning av dessa lokaler och fastigheter.

Regeringen har varit tydlig med att ansvaret för de unga som döms enligt lagen om sluten ungdomsvård, eller motsvarande om lagen görs om, ska hanteras av Kriminalvården i stället för av Sis. I skrivande stund är utredningen ute på remiss, och något förslag finns förvisso inte ännu, men justitieministern har gett Kriminalvården i uppdrag att förbereda för att ta över ansvaret och inrätta ungdomsfängelser innan utgången av 2026. Miljöpartiet menar att tre år är alltför kort tid för att ta över ansvaret, särskilt mot bakgrund av att också Kriminalvården är en pressad myndighet.

Under alla omständigheter är det viktigt att såväl Sis som Kriminalvården får så bra förutsättningar som möjligt att genomföra förändringen. Att Sis inte tappar kompetens eller resurser för gruppen som är placerade enligt LVU, när förändringen och överföringen görs för gruppen dömda enligt LSU.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

  1. Avser statsrådet att agera för att Statens institutionsstyrelse ska få ett uttalat brottsförebyggande uppdrag?
  2. Kommer statsrådet att agera för att komma i kapp med renoveringsbehovet på de lokaler som Statens institutionsstyrelse använder för LVU-placerade barn och ungdomar?
  3. Kommer statsrådet att säkerställa att Statens institutionsstyrelse inte tappar kompetens eller resurser då ansvaret för LSU-dömda förs över till Kriminalvården?