Interpellation 2023/24:295 Ersättningen för så kallad dold mervärdesskatt

av Niklas Karlsson (S)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

I mars 2014 beslutade den dåvarande regeringen om direktiv till en utredning med uppdrag att se över ersättningen till kommuner och landsting för så kallad dold mervärdesskatt (SOU 2015:93). Utgångspunkten var att lämna förslag till ändringar syftande till konkurrensneutralitet vid valet att bedriva verksamhet i kommunal eller privat regi.

I november 2015 överlämnade utredningen sitt slutbetänkande, där det bland annat konstaterades att ersättningsnivån till kommuner är högre än de faktiska kostnaderna. I praktiken finns det alltså ett visst mått av överkompensation. ”Utredningens beräkningar indikerar att andelen ingående skatt generellt är lägre än nuvarande schablonnivå. […] Mot bakgrund av att den genomsnittliga nivån beräknas till 4,7 procent finner utredningen att en lämplig nivå för ersättning enligt huvudregeln är 5 procent. Det innebär att nivån ska sänkas från 6 procent till 5 procent.”

Att det finns en överkompensation bekräftas nu också av verkligheten. Ett system tänkt för att skapa konkurrensneutralitet mellan verksamhet i kommunal och privat regi utnyttjas nu av några av landets kommuner – Höganäs, Sollentuna, Bjuv – som valt att bolagisera den egna omsorgsverksamheten för att uppnå denna skattefördel. Och det är inte slut med det. Näst i tur är Landskrona som uttryckligen i sitt beslutsunderlag skriver att ”ett viktigt argument för en övergång av kommunens utförarverksamhet inom vård och omsorg till ett kommunalt bolag är att det möjliggör ekonomiska fördelar. […] Landskrona stad beräknas få ett budgettillskott på 15-20 miljoner kronor om året genom bildandet av ett kommunalt bolag”.

Om utvecklingen fortsätter med fler kommuner som väljer denna typ av skatteplanering, genom att bolagisera sina omsorgsverksamheter, kommer det att underminera hela den offentliga ekonomin. Det är nämligen inga nya pengar som tillförs, enbart en omfördelning från staten till kommunerna.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Elisabeth Svantesson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att korrigera den överkompensation av mervärdesskatten som beskrivs ovan?