Interpellation 2023/24:277 Åtgärder mot extremism och religiös påverkan i skolan

av Åsa Westlund (S)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Nyligen beslutade Skolinspektionen att dra in tillståndet för en muslimsk friskola, Cordoba International School i Stockholm. I beslutet hänvisas till uppgifter från Säpo om att det fanns personer med kopplingar till våldsbejakande religiös extremism i skolans ägar- och ledningskrets.

Det framgår också av medieuppgifter att Skolinspektionen vid tidigare granskningar inte upptäckt sådana kopplingar och att det från Säpos första uppgifter till Skolinspektionen tog flera månader innan Skolinspektionen tog sitt beslut. Varken Säpo eller Skolinspektionen informerade heller Stockholms stad om uppgifterna förrän i samband med beslutet, trots att samma bolag också driver förskolor i Stockholms stad och att kommunen är tillsynsansvarig för den verksamheten.

Tyvärr är det sannolikt att liknande kopplingar till islamistiska eller extremistiska miljöer finns på fler skolor i landet, och det utgör ett allvarligt hot mot både elever och samhälle. Utöver att det kan finnas fler skolor där det i ägar- och ledningskretsen finns den här typen kopplingar till islamism finns det en problematik med anställda inom skolan som kan ha kopplingar till terrororganisationer. När kopplingen finns hos anställda krävs det dock en annan typ av åtgärder –att huvudmannen till exempel får relevant information från Säpo – än när själva huvudmannen har de här kopplingarna.

Dessutom har andra typer av problematik vid skolor som drivs med religiöst syfte avslöjats genom åren. Exempelvis avslöjades förra året att undervisningen om jordens tillkomst på en kristen skola inte vilade på vetenskaplig grund utan på Bibelns skapelseberättelse. Detta uppdagades inte vid Skolinspektionens granskningar utan när anställda och elever kontaktat medierna med källskydd.

Möjligheten att bedriva konfessionella friskolor i kombination med de avarter som finns inom marknadsskolan ökar risken för att skolor ägnar sig åt religiös påverkan. Kommunerna saknar avgörande inflytande över friskolors etableringar och expansion. Möjligheten att ta ut vinst och att skapa komplexa bolagsstrukturer öppnar för fusk och trixande med skolans resurser, men det ökar också risken för att skolägare försöker undkomma kritik genom bulvanupplägg i ägar- och ledningskretsen.

Socialdemokraterna har under lång tid arbetat för att förbjuda religiösa friskolor, med hänsyn och respekt för våra nationella minoriteters rättigheter. När vi inte kunnat få igenom förbud har vi dels drivit igenom skärpningar för att komma åt avarterna, dels tagit fram förslag om att stoppa nyetableringar av religiösa friskolor. Ett förslag om att stoppa nyetableringar av religiösa friskolor finns utrett och bereddes i departementet när den här regeringen tog över.

Vi socialdemokrater menar att religiös påverkan inte hör hemma i skolan och att alla som driver skola ska göra det med syftet att ge barnen en så bra utbildning som möjligt enligt läroplanen. Syften som religiös påverkan eller vinstuttag hör inte hemma i svensk skola.

Liberalerna har på senare tid glädjande anslutit sig till vår linje om att det inte räcker med kontroller för att garantera att elever vid religiösa friskolor får undervisning enligt läroplanen och inte utsätts för religiös påverkan. Inför valet 2022 meddelade Liberalerna att de vill införa ett totalförbud mot religiösa friskolor. Genom partiledaren meddelades också att ”ett stopp för etablering av nya eller expandering av befintliga religiösa friskolor ska införas skyndsamt och de befintliga ska avvecklas under ordnade former under nästa mandatperiod”. 

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lotta Edholm:

 

Vilka skyndsamma och långsiktiga åtgärder avser statsrådet att vidta för att alla elever i Sverige ska skyddas från risken att utsättas för radikaliseringsförsök och religiös påverkan i den svenska skolan?