Interpellation 2023/24:273 Våld i nära relationer bland unga

av Sara Gille (SD)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

De flesta unga kommer någon gång att ha en nära relation med en partner. Förhoppningsvis är det en relation utan svartsjuka, hot och våld. Men tyvärr ser verkligheten annorlunda ut för många.

Enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå, har var femte ung person i Sverige varit utsatt för brott i sin relation. Nästan en av fyra unga tjejer har varit utsatta för våld i en relation. Det är vanligast att en kille utövar våld mot sin flickvän. Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Problemet finns i alla samhällsklasser och områden och kan ske i alla typer av relationer. 

Det är oerhört viktigt för föräldrar att skaffa sig kunskap och att ta diskussionen med sina barn kring ämnet. Samtidigt har föräldrar ingen eller ytterst lite kunskap om det, vilket gör det svårt att finnas där som stöd för dem som utsätts – eller utsätter.

Våld handlar inte enbart om fysiskt våld i form av knuffar, sparkar och slag. Det kan handla om psykiskt våld som kontrollbeteende, hot eller kränkande kommentarer samt sexuellt och digitalt våld. Det digitala våldet är något som man ser mycket av i ungas relationer i dag. I de flesta ungas relationer i dag finns det lättklädda bilder eller filmer som kan vara frivilligt eller ofrivilligt tagna. Sprids en sådan bild eller film i en flickas skola så kan hennes rykte förstöras på några sekunder vilket kan göra att man stannar i en dålig relation trots att man inte vill.

Vi vuxna sviker de barn som drabbas. Det är hos oss som de ska känna att de kan söka stöd och hjälp, men tyvärr har inte alla ett sådant stöd i sin familj. För den yngre kan det vara svårt att berätta för föräldrarna. Det är viktigt att föräldrar förstår att det är lika viktigt att prata om det här som om andra saker som föräldrar pratar om med sina barn – till exempel mobbning och alkohol. Våld i relationer är ett minst lika stort och allvarligt problem. Det är viktigt att förstå att ens eget barn kan bli utsatt, eller utsätta någon annan, även om det ofta känns otänkbart.

Vi behöver bli bättre på att förebygga, motverka och stoppa våldet – men även att ta hand om den drabbade då våldet inträffat. Den som utsatts kan ha problem med både sin fysiska och psykiska hälsa.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg följande:


På vilket sätt ämnar statsrådet att förebygga så inte fler unga hamnar i ett våldsamt förhållande samt hur ämnar statsrådet hjälpa de som redan drabbats?