Interpellation 2023/24:259 Bostadssituationen i Sverige

av Eva Lindh (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Att ha ett hem är viktigt för oss alla – en bostad att komma hem till där man förhoppningsvis kan känna sig trygg. Det är därför rätten till ett hem är omskriven i den svenska regeringsformen och anses vara en mänsklig rättighet.

Det har inte gjorts någon kartläggning av hemlösheten i Sverige sedan 2017. Då fanns det 33 250 registrerade hemlösa, vilket är flest i Norden. Inget tyder på att hemlösheten har minskat sedan dess. Orsakerna till hemlöshet är många och kan handla om allt från sociala svårigheter, skilsmässa eller fattigdom till den svåra situationen på bostadsmarknaden.

Förra året presenterade den S-ledda regeringen en nationell strategi mot hemlöshet med målet att minska och förebygga att personer hamnar i hemlöshet. Med tanke på det kraftigt minskande bostadsbyggandet och otillräckliga resurser till kommunerna som innebär minskade resurser till stöd väcks en berättigad oro för hur den kommande bostadssituationen kommer att se ut framöver.

I många kommuner är köerna långa till en bostad. Det handlar om unga som inte kan flytta hemifrån och skapa ett självständigt liv, kvinnor som inte kan lämna en våldsam partner och familjer som inte kan flytta till ett mindre boende när ekonomin blir svår. Berättelserna är många och borde även höras till Regeringskansliet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet Andreas Carlson:

 

  1. Hur avser statsrådet att agera för att motverka hemlösheten?
  2. Hur avser statsrådet att hantera bostadsbristen?
  3. När kommer den nya kartläggningen av hemlösheten i Sverige att presenteras?