Interpellation 2023/24:203 Processen runt IHR

av Elsa Widding (-)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

De fem ändringsförslag som röstades igenom i World Health Assembly (WHA) den 27 maj 2022 kommer att bli legalt bindande sex månader efter ratificeringstiden går ut den 1 december 2023. Denna omröstning har dock inte skett på ett korrekt sätt eftersom det krävs att ändringsförslagen från WHA ska läggas fram för staternas påseende minst fyra månader innan omröstning, vilket alltså inte har skett.

De massiva ändringarna av International Health Regulations (IHR), som 194 delegater från WHO:s medlemsländer ska rösta om vid möte med WHA i maj 2024 kommer inte att tillkännages innan omröstningen.

Detta sker trots att det enligt WHO:s stadgar krävs att alla ändringsförslag ska delges medlemsstaterna för påseende senast fyra månader innan omröstningen vid mötet med WHA.

Nyligen har WHO:s jurister på en begäran från WGIHR (Working Group IHR) gått med på att gruppen får arbeta med de slutliga dokumenten ända fram till WHA:s möte i maj 2024. De fyra månaderna för påseende ser alltså ut att helt slopas!

Sveriges regering och myndigheter får därmed ingen chans att ta del av innehållet i ändringsförslagen före omröstningen i maj 2024. Detta är givetvis helt oacceptabelt och odemokratiskt, och en protest borde genast skickas in till WHO. Fyra månader är redan det en alldeles för kort tid för att kunna ta ställning till över 300 ändringsförslag.

Sveriges delegat förväntas rösta om någonting som hon eller han med stor risk inte förstår de legala konsekvenserna av eller hur de i praktiken påverkar Sveriges suveränitet.

Förutom de 307 ändringsförslagen till IHR kan arbetsgruppen modifiera och stoppa in nya klausuler ända fram till tidpunkten för omröstning, det vill säga i maj 2024.

Det är illa nog att IHR kan ändras helt utanför det demokratiska systemet; inget beslut behöver tas av regering eller riksdag då IHR är svensk lag sedan 2006. 

Processen består helt enkelt i att regeringen utser en delegat som åker till WHA:s möte i Genève för att rösta, och vi vet ännu inte vem det blir. Förra året var det Acko Ankarberg Johansson, samma minister som den gången inte framförde några betänkligheter inför de ändringar som det röstades om och som då gällde den kraftigt nedkortade ratificeringstiden för att inkomma med reservationer samt den tid som måste gå innan WHA:s beslut träder i kraft.

Viktigt att förstå är att dessa förslag från WHO inte längre är rekommendationer utan kommer att bli legalt bindande, vilket innebär att alla medlemsstater måste följa WHO:s rekommendationer om vaccinering, nedstängningar av olika samhällsfunktioner, karantän, provtagningar, aktivt sökande av patogener med mera. Det handlar om en total underkastelse gentemot WHO vad gäller åtgärder under ett ”hälsonödläge” eller ett ”potentiellt hälsonödläge”. Alla skrivningar om icke bindande är borttagna vilket betyder att de blir just bindande. 

Alla skrivningar om att åtgärder ska göras med hänsyn till mänskliga fri- och rättigheter är också borttagna och ersatta med begrepp som equity och proximity. 

Om de fem ändringsförslagen, som det beslutades om den 27 maj 2022 går igenom och börjar gälla sex månader efter att ratificeringstiden går ut (den 1 december 2023) så innebär det att de förslag som WHA kommer att rösta igenom i maj 2024 enbart får en ratificeringstid på tio månader, och de börjar gälla tolv månader (i stället för 24) efter omröstning i WHA i maj 2024, det vill säga två månader efter att ratificeringstiden löpt ut. 

Jag vill därför ställa följande frågor till statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

  1. Anser statsrådet att de fem artiklar som röstades igenom vid WHA:s möte den 27 maj 2022 har skett på ett rättssäkert, korrekt och demokratiskt sätt givet att de ej lagts fram för påseende fyra månader innan beslut togs, eller avser statsrådet att verka för att statsministern skriftligen meddelar WHO innan den 1 december 2023 att dessa förslag i sin helhet bör förkastas?
  2. Har statsrådet för avsikt att ta några initiativ mot bakgrund av att dessa artiklar blir legalt bindande för Sverige utan att det sker en omröstning i riksdagen?
  3. Anser statsrådet att det är acceptabelt att rösta om ändringsförslag i maj 2024 om de ej har föregåtts av en debatt och kommit till ländernas kännedom minst fyra månader innan omröstning i WHA, och om inte, tänker statsrådet vidta några åtgärder med anledning av detta?
  4. Om det blir en omröstning i WHA i maj 2024, på vilket sätt kommer statsrådet att säkerställa att allmänheten, medier och myndigheter får en möjlighet att sätta sig in i alla ändringsförslagen och vad de innebär?