Interpellation 2023/24:193 Sjukvårdspersonalens anmälningsplikt

av Dzenan Cisija (S)

till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Tidöavtalet mellan partierna i regeringsunderlaget syftar bland annat till att genomföra en omfattande översyn av inre utlänningskontroller. Detta inkluderar förslag om informationsutbyte och anmälningsplikt mellan polisen och myndigheter som kan tänkas komma i kontakt med individer som vistas illegalt i Sverige, så kallade papperslösa. 

En sådan obligatorisk anmälningsplikt kan innebära att myndighetspersonal, trots befintlig tystnadsplikt samt etiska och moraliska aspekter, skulle behöva rapportera omgående till polisen vid kontakt med papperslösa. Jag anser att detta kan leda till ett samhälle präglat av angiveri, där rättssäkerheten och den personliga integriteten hotas.

Förvandlingen av myndighetspersonal till polisens informanter riskerar att skada det grundläggande förtroendet mellan yrkesgrupper som vårdpersonal eller socialarbetare och de individer de är avsedda att hjälpa. Detta kommer att leda till ökad misstänksamhet och splittring i samhället men också till känslan av rädsla och osäkerhet, särskilt bland invandrargrupper. Jag hoppas verkligen att detta inte var den ursprungliga meningen med förslaget. 

Dessutom kan anmälningsplikten leda till ytterligare stigmatisering av specifika minoriteter och geografiska områden och införandet av etnisk och hudfärgsbaserad profilering samt göra det omöjligt för papperslösa att söka livsviktiga samhällstjänster som akut sjukvård och grundläggande utbildning. Konsekvenser blir ökad isolering och extrem sårbarhet för dessa individer, inte minst barn. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:

 

  1. Ser statsrådet någon risk för att sjukvårdspersonalens anmälningsplikt kommer att orsaka ökad dödlighet bland akutsjuka papperslösa vuxna och barn; och avser statsrådet att vidta åtgärder utifrån sin bedömning?
  2. Hur ska statsrådet, inom sitt ansvarsområde, komma till rätta med minskad samhällssammanhållning och minskat förtroende för myndigheter samt ökade problem med stigmatisering och etniskt baserad och hudfärgsbaserad profilering – som anmälningsplikten kan komma att orsaka?