Interpellation 2023/24:154 Åtgärder för att rädda folkhögskoleplatser

av Jytte Guteland (S)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Regeringen minskade i budgetpropositionen anslagen till folkhögskolorna, och detta slår hårt mot den öppna, demokratiska och fria folkbildningen. Folkhögskolor som redan hårt pressats av stigande energipriser och hyror av lokaler tvingas nu också hantera minskade anslag. Tusentals utbildningsplatser har redan försvunnit. Många folkhögskolor försöker hantera detta genom att säga upp stödpersonal som kuratorer eller extraresurser, men neddragningarna är så stora att många folkhögskolor kommer att tvingas minska kursutbudet än mer framöver. 

Unga i Sverige som har svårigheter att klara sin skolgång finner ofta en ny framtidstro och framgång hos folkhögskolorna. Dessa utbildningsanordnare lyckas därmed många gånger där gymnasieskolan inte har gjort det. Statistiken talar sitt tydliga språk. Varannan folkhögskoledeltagare har jobb efter avslutad kurs, och en tredjedel går vidare till högre studier. Folkhögskolorna erbjuder med sin pedagogik en motvikt mot det många gånger stressade samhällets kortsiktiga synsätt och ger i stället sina deltagare verktyg som fungerar mer individanpassat och långsiktigt. Inte sällan fungerar folkhögskoleverksamheten också bättre för den som har kommit ny till Sverige, för den som har en NPF-diagnos eller för den som inte har klarat av sin skolgång med den pedagogik som skolan har erbjudit i grund- och gymnasieskolan. Trots folkbildningens positiva roll i samhället står nu såväl folkhögskolor som studieförbund inför omfattande nedskärningar. 

Jag vill därför fråga utbildningsminister Mats Persson:

 

Hur avser ministern och regeringen att agera för att detta inte ska innebära att fler folkhögskolor tvingas lägga ned delar av eller hela sin verksamhet?