Interpellation 2023/24:139 Sveriges arbete för att skydda barn i Israel–Gaza-konflikten

av Azra Muranovic (S)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Hamas terrorattack i Israel den 7 oktober har resulterat i att våldet har trappats upp markant. Israel har naturligtvis rätt att försvara sig i enlighet med folkrätten men måste samtidigt ta ansvar för att det sker proportionerligt och i enlighet med internationell humanitär rätt.

Hittills har tusentals människor dödats, och över 1 miljon är satta på flykt på Gazaremsan där ingen plats längre är säker. Den 16-åriga olagliga blockaden av Gaza har förstärkts ytterligare sedan den 9 oktober och har begränsat införseln och därmed tillgången till gas, vatten, mat, medicin och andra grundläggande behov för de drabbade civila. Situationen är ohållbar och livsfarlig.

Men det finns en annan skräckinjagande aspekt i den här konflikten som skiljer sig från alla andra. Av de drabbade civila offren i Gaza är 40 procent barn. På tre veckor har fler barn dödats i Gaza än under ett helt år i någon annan global konflikt de senaste fyra åren. FN:s barnrättskommitté har fastställt att fler än 3 500 barn har dödats sedan den 7 oktober och att det är barnen som betalar det största priset.

Utrikesministern har tidigare påstått att Israels svar efter Hamas brutala terrorattack är proportionerligt och att regeringen inte ville recensera huruvida Israels svar är ett brott mot folkrätten. Samtidigt har flera globala människorättsorganisationer varit skarpa i sin kritik mot Israels sätt att föra krig på Gazaremsan, samtidigt som regeringen har strypt biståndet till Gaza. Man kan tycka att den svenska regeringen måste klara att fördöma Hamas attack och samtidigt vara tydliga när Israels svar inte sker i enlighet med folkrätten. Det kan inte vara omöjligt att hålla två tankar i huvudet samtidigt och undvika en total humanitär kollaps, som den som hela världen bevittnar på Gaza.

Mina frågor till utrikesminister Tobias Billström är följande:

 

  1. Anser ministern att det sker brott mot internationell humanitär rätt på Gazaremsan då 40 procent av de dödade civila offren är barn, och hur tänker ministern i så fall att agera i frågan?
  2. Vilka åtgärder vidtar ministern och regeringen för att säkerställa att barns rättigheter, som fastställs i konventionen om barnets rättigheter, respekteras och skyddas i den här väpnade konflikten, som också sprids till Västbanken och andra områden i Israel?
  3. Vilka diplomatiska åtgärder vidtas för att säkerställa att humanitär hjälp når barn i nöd i konfliktområden och att de får tillgång till utbildning, hälsovård och psykosocialt stöd?
  4. Hur ser ministern och regeringen på användningen av skolbyggnader och sjukhus som militära mål i konflikter, och vilka åtgärder vidtas för att förhindra sådana övergrepp? 
  5. Hur kommer Sverige att stödja program och projekt som syftar till att rehabilitera och återintegrera barn som drabbats av den här väpnade konflikten?