Interpellation 2023/24:129 Skogsstyrelsens nya riktlinjer för artskydd

av Malin Larsson (S)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Fler och fler markägare får nu brev från Skogsstyrelsen efter avverkningsanmälningar med information om fridlysta växter och fåglar som kan påverkas av skogliga åtgärder, och de kan inte avverka sin skog. Skogsbruket hänger nära ihop med jordbruket, framför allt i norr. Där är skogen och dess värde viktig vid generationsskiften och för att mindre jordbruk ska kunna fortsätta att drivas framåt.

Denna osäkerhet, som inte enbart är en följd av svensk lagstiftning utan är även påverkad av nya rättsfall som tolkar EU-reglerna, skapar utmaningar för skogsägare och myndigheter. Fridlysta arter har varit en högaktuell fråga ända sedan dessa domar skapade en ny ordning för skogen.

Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket redovisade nyligen två regeringsuppdrag kring artskydd. Det ena handlar om nya riktlinjer för hur artskyddsbestämmelserna ska tillämpas och tolkas. Det andra handlar om förebyggande strategier för att artskyddsförbuden inte ska aktualiseras.

Rättsutvecklingen och de nya riktlinjerna från myndigheterna har nu fört oss till en punkt där artskyddsbestämmelserna och närliggande regelverk måste ses över. Även Skogsstyrelsen behöver förstärkta resurser och befogenheter för att noggrant granska och bedöma hur avverkningar påverkar skyddade arter. Många skogsägare är oroliga och frågorna är många.

Utifrån detta vill jag ställa följande frågor till landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

  1. Avser ministern att ta något initiativ utifrån Skogsstyrelsens nya riktlinjer för hur artskyddsbestämmelserna ska tillämpas och tolkas och utifrån deras påverkan på svenskt skogs- och lantbruk?
  2. Varför dröjer ministern och regeringen med att ta itu med denna viktiga fråga – kommer artskyddsbestämmelserna att ses över och i så fall när?