Motion till riksdagen
2023/24:971
av Camilla Brunsberg (M)

Blekinges och Sveriges skogsnäring


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skapa goda förutsättningar för skogsbruket samt stärka äganderätten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Skogsnäringen har stor betydelse för Sverige och sysselsätter totalt 120 000 personer över hela landet, vilket motsvarar drygt två procent av det totala antalet sysselsatta i den svenska ekonomin.

Till skogsnäringen räknas trävaru, massa- och pappersindustrin och skogsbruket. Flest sysselsatta är det inom massa- och pappersindustrin. Verksamheten är spridd runt om i Sverige och har stor regional betydelse.

Skogsråvaran är till största del inhemsk och importen av industriprodukter är relativt liten. Därför ger skogsnäringen ett stort bidrag till Sveriges handelsbalans.

Skogsindustrin svarar för 9–12 procent av svensk industris totala sysselsättning, export, omsättning och förädlingsvärde. Det mesta, cirka 80 procent av skogsnäringens produkter, går på export. 2021 låg det totala exportvärdet på 164 miljarder kronor.

Många skogsägare har känt stor oro och osäkerhet om förutsättningarna för sitt brukande under de sista åren. Oron handlar om att ägande- och brukanderätten under­grävs och ifrågasätts. Regleringar och den administrativa bördan har kraftigt ökat. Tillämpningen av artskyddsförordningen har blivit en katastrof för många skogsägare. Vi pratar om skogsägare som ofta i flera generationer jobbat, investerat och brukat sin skog och bidragit till Sveriges välstånd, ekologiska mångfald och minskade utsläpp.

Ska skogsägare få en möjlighet att bruka sin skog utan inskränkningar och begränsningar från klåfingriga politiker, krävs det att man minskar regleringen och den administrativa bördan samt respekterar äganderätten fullt ut. Skogsägare är ansvars­tagande entreprenörer som måste få de allra bästa förutsättningarna att på ett ansvarsfullt sätt bruka sin skog. 

Artskyddsförordningen måste bli ett stöd istället för ett hinder för skogsägarna och inventeringen av nyckelbiotoper behöver vara rättssäker och effektiv. Vi står inför många generationsskiften när det gäller skogsägandet, och då måste det finnas tydliga och bra spelregler för skogsägare och för skogsbruk, så att den nya generationen vågar, vill och ser det som en möjlighet att bruka skogen. Det går inte att fortsätta slå undan benen på Sveriges 300 000 skogsägare.

 

 

Camilla Brunsberg (M)