Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur stänkskydd på personbilar kan återinföras och tillkännager detta för regeringen.
Redan 1981 meddelade Trafiksäkerhetsverket nya föreskrifter som gjorde att kravet på stänkskydd på personbilar i Sverige försvann. Sedan dess har stänket från modd och grus från omkörande bilar ökat och åtskilliga bilar drabbas dagligen av stenskott. Det leder till försämrad trafiksäkerhet men har också påverkan på miljön då rutor och bilar behöver bytas ut i snabbare takt än annars. Forskningsinstitutet Rise konstaterade 2022 att risken för stenskott är drygt 45 procent lägre med stänkskydd och att stänkskydd skulle kunna halvera antalet glasskador. Stenskotten kostar enligt utredningen bilägarna 2,2 miljarder kronor om året.
Borttagandet av kravet på stänkskydd baserades dels på ett försök att harmonisera våra regler med andra EU-länders, dels på att man ansåg att nyttan ur en trafiksäkerhetssynpunkt var tveksam då skydden kunde medföra en ökning av det siktreducerande stänket runt bilen. Utvecklingen går dock framåt och de stänkskydd som finns på marknaden idag saknar de negativa egenskaper som utredningen från 80-talet pekat på. Inte heller känns det särskilt angeläget med gemensamma EU-regler då vi i Sverige har ett helt annat klimat och väglag än länderna i södra Europa och borde således anpassa vår lagstiftning efter våra förutsättningar. Turister och andra som bilburet enbart vistas tillfälligt i landet kan med enkelhet undantas från regelverket. Kostnaden för biltillverkarna för att komplettera med stänkskydd bör vara försumbar och stödet hos allmänheten för att återinföra kravet på stänkskydd är brett. Ett alternativ till att återinföra ett krav på stänkskydd skulle kunna vara någon form av nedsättning av trafikförsäkringspremien.
Med anledning av ovan bör ett återinförande av stänkskydd på personbilar utredas.
Angelica Lundberg (SD) |
|