Motion till riksdagen
2023/24:865
av Lars Mejern Larsson (S)

Säker tillgång till läkemedel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att säkerställa tillgången på läkemedel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Epilepsi är ett samlingsnamn för flera typer av anfall med olika orsaker. Diagnosen epilepsi får den som haft återkommande epileptiska anfall som inte framkallats av någon tillfällig yttre påverkan, så kallade oprovocerade epileptiska anfall. Epilepsi beror på att vissa nervceller i hjärnan är överaktiva. Epilepsi kan uppstå när som helst i livet och drabba vem som helst. Det kan vara en disposition som är medfödd eller till följd av en skada. Epilepsivården är idag bristfällig och ojämlik eftersom det inte avsätts till­räckliga resurser. Sverige har idag cirka 60 000 personer med epilepsidiagnos, varav 10 000 barn.

Det råder stort brist på epilepsimedicin runt om i landet, vilket skapar oro hos de patienter som är i behov av medicin. Patienterna behöver ha god framförhållning när de ska hämta ut medicin så att de inte riskerar att stå utan. En allmän rekommendation är att ha ett lager hemma med medicin för en månads förbrukning. Det förekommer att patienter kommer in akut till sjukhus då de fått ett anfall p g a bristen. Bristen på medicin leder till att patienter får byta läkemedel, vilket kan skapa problem och oro.

Det är uppenbart att det finns brister i informa­tionen från läkemedelsbolagen till läkare och patienter. Läkemedelsbolagen har idag små ekonomiska marginaler, vilket bidrar till att flera läkemedel restnoteras i allt större utsträckning. Det är viktigt att säkerställa tillgången på läkemedel för epileptiker. Läkemedelsbristen bidrar till en ökad sårbarhet, dels för patienterna men även för sjukvården. Vi lever i en osäker tid och det är därför viktigt att säkra tillgången till läkemedel över en längre tid. Lager behöver byggas upp i fredstid.

Den första juli trädde en lagstiftning i kraft som innebär att läkemedelsbolagen måste rapportera in brist på läkemedel minst två månader innan den beräknas ta slut. Om detta inte görs kan Läkemedelsverket utfärda en sanktionsavgift. Vilket har fått till följd att cirka 500 läkemedel är restnoterade. Tidigare har bolagen gjort en anmälan samma dag eller till och med dagen efter att läkemedlen har tagit slut.

Epileptiker är extra utsatta då de riskerar att få krampanfall när de byter till andra preparat. För många patienter fungerar det att byta till ett motsvarande preparat, men för epileptiker så kan de minsta skillnader i koncentrationen av läkemedlet framkalla kramp­anfall. Här krävs det politiska beslut för att säkerställa tillgången på läkemedel för epilepsivården. Om vi lyckas kommer framtidens epilepsibehandling att vara tryggad för tusentals människor i Sverige.

 

 

Lars Mejern Larsson (S)