Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen snarast bör göra en översyn av reglerna för Natura 2000-områden och tillkännager detta för regeringen.
I Sverige finns det ca 4 000 Natura 2000-områden. Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda. I EU finns ett art- och habitatdirektiv som är EU:s främsta styrmedel för att uppnå målen för konventionen om biologisk mångfald (CBD) för att främja den biologiska mångfalden och skydda hotade arter och livsmiljöer (habitat).
För att nå det målet ska alla EU-länder utse särskilda områden, så kallade Natura 2000-områden, som tillsammans ska bilda ett ekologiskt sammanhängande nätverk av livsmiljöer. Dessa områden innehåller arter eller naturtyper som är särskilt skyddsvärda ur ett europeiskt perspektiv. De åtgärder som är nödvändiga för att målsättningen ska kunna uppnås bör genomföras inom vart och ett av de utsedda områdena.[1]
Natura 2000-områden har funnits sedan början av 2000-talet i hela EU. Det är landets länsstyrelser som ansvarar för Natura 2000-områden och även tar fram förslag på nya områden som sedan skickas till Naturvårdsverket för granskning och det är då också Naturvårdsverket som ger förslag om nya områden till regeringen.
Undertecknad riksdagsledamot och motionär har besökt ett Natura 2000-område i Uppvidinge kommun i Kronobergs län där en ung familj vill bygga ett hus och bosätta sig inom ett Natura 2000-område. Området där familjen vill bygga har tidigare brukats av generationer som har skött arbetet på ett bra sätt där biologisk mångfald gynnats. Att skydda och bevara skog och natur är viktigt men det är också så att det ställer till problem som det gjort i Uppvidinge. En familj som vill flytta hem och bygga ett nytt hus där barnen kan gå i den lokala skolan och där fler jobbar och betalar skatt i den berörda kommunen är viktigt. Det måste helt enkelt gå att kombinera naturvärden med att bygga nytt och få fler invånare till Sveriges landsbygd.
Mycket arbete är nedlagt men processen kommer inte längre fram. Länsstyrelsen hänvisar till att riksdagen äger frågan om reglerna för Natura 2000.
I hela EU finns det Natura 2000-områden men samtliga medlemsstater har skrivit fram sina regelverk, vilket också gör att förutsättningarna ser olika ut beroende på vilket land man är i.
Vill man så går det att kombinera byggnation med att också skydda och utveckla natur runt om i Sverige och på olika platser. Därför bör regeringen snarast se över hur reglerna för Natura 2000-områden kan revideras och på så sätt möjliggöra för byggnation i ett Natura 2000-område.
Mikael Larsson (C) |
|
[1] Beskrivning av Natura 2000-område på https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/skyddad-natur/olika-former-av-naturskydd/natura-2000-omraden/.