Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att inrätta ett nationellt digitalt skolbibliotek och tillkännager detta för regeringen.
Sverige står inför utmaningen att modernisera sitt utbildningssystem och samtidigt göra det mer inkluderande och jämlikt. För att främja tillgången till kunskap, effektivisera lärandeprocessen och stärka den svenska utbildningens konkurrenskraft i en globaliserad värld bör steg tas för att inrätta ett nationellt digitalt skolbibliotek. Detta bibliotek bör vara tillgängligt för alla elever och lärare i grund- och gymnasieskolan, oavsett deras geografiska eller socioekonomiska förhållanden.
Ojämn tillgång till högkvalitativa läromedel och pedagogiska resurser förstärker skolsegregationen och ökar klyftan mellan socioekonomiskt eftersatta områden och mer välbärgade områden. Skolor i landsbygdsområden och socioekonomiskt svaga områden har ofta sämre tillgång till dessa viktiga resurser jämfört med skolor i storstäder och mer välbeställda områden.
Skolbiblioteken har en viktig roll för att främja elevers läsande samt medie- och informationskunskap. Jag kan konstatera att tillgången till bibliotek samt bemanningen på dessa skiljer sig kraftigt åt mellan skolor, vilket illustrerar en bristande likvärdighet som inte är acceptabel. Ett nationellt digitalt skolbibliotek kan bidra till att öka likvärdigheten och tillgängligheten för de skolor som saknar tillgång till ett skolbibliotek.
Ett digitalt läromedel eller en digital bok kan inte ersätta den fysiska formen. Att läsa böcker och skriva på papper är viktiga delar i den allmänna utbildningen. Därför vill vi socialdemokrater också stärka regleringarna i skollagen så att alla elever har tillgång till bemannade skolbibliotek och rätt till läromedel av hög kvalitet. Men i tillägg till detta skulle ett nationellt digitalt bibliotek kunna stärka likvärdigheten och bli ett viktigt komplement till det lokala skolbiblioteket.
Genom att inrätta ett nationellt digitalt skolbibliotek kan vi inte bara standardisera kvaliteten på de resurser som görs tillgängliga för elever och lärare, utan också erbjuda en konkret lösning på problemet med skolsegregation. En sådan digital plattform skulle kunna inkludera en bred samling av digitala resurser, inklusive e-böcker, akademiska artiklar, läromedel och ljudböcker, tillgängliga oberoende av skolans eller elevens socioekonomiska status.
Investeringar i denna typ av digital infrastruktur skulle vara en viktig komponent i en bredare strategi för att bekämpa skolsegregation och främja likvärdiga utbildningsmöjligheter över hela landet. Det skulle inte bara minska utbildningsklyftorna mellan olika delar av Sverige, utan också stärka Sveriges position som en innovativ och ledande nation inom det digitala utbildningsområdet.
Serkan Köse (S) |
|