Sverige befinner sig i en kritisk tid där varannan matkasse består av importerad mat. Vi har behov av ökad livsmedelsproduktion för att säkerställa försörjningstrygghet i kristider och för att upprätthålla en stärkt beredskap. Offentlig upphandling och offentliga måltider är centrala komponenter för att nå detta mål och stärka vår livsmedelsberedskap.
Våra bönder står redo att producera mer mat men behöver stöd i form av långsiktigt hållbara ekonomiska villkor. Tre miljoner offentliga måltider serveras varje dag i Sverige, vilka har potential att starta positiva processer där närproducerat skapar nya arbetstillfällen och bidrar till en robust livsmedelskedja i hela landet.
I ljuset av detta blir upphandling av svenskproducerade livsmedel central. Det ger mer lönsamma lantbruk, ett ökat antal arbetstillfällen, en förbättrad förmåga till grön omställning samt stärkt krisberedskap genom säkrad tillgång på livsmedel i hela landet och robusta livsmedelskedjor. Detta är i linje med den nationella livsmedelsstrategi som fastställdes av riksdagen 2017.
Sverige har höga standarder för livsmedelsproduktion, vilka präglas av ambitionen att prioritera djurs välfärd, miljö och folkhälsa. Dessa standarder resulterar i att vår produktion är dyrare jämfört med andra EU-länder, där lagstiftningen kan vara mindre strikt. Därför finns en nödvändighet att säkerställa rättvisa konkurrensvillkor och att främja inhemsk produktion genom att ställa krav på upphandling. Trots utmaningar har flera kommuner visat att det är möjligt att upphandla svenskt genom korrekta krav.
Vi måste agera nu för att stärka vår nationella beredskap, säkra vår livsmedelsförsörjning och främja hållbar, svensk livsmedelsproduktion. Med stigande elpriser, inflation och pågående klimatförändringar riskerar vi en minskning av andelen svenskproducerat i offentliga måltider, en utveckling som strider mot våra nationella mål och strategier.
Serkan Köse (S) |
|