Motion till riksdagen
2023/24:803
av Tomas Eneroth (S)

Polisen och herrfotbollen i Stockholm


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att utreda åtgärder för att minska polisinsatsen vid s.k. högriskmatcher i herrfotboll och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under sommaren omfördelades ca 60 poliser från region Syd till Stockholm för att bland annat bevaka derbymatcher i fotboll. Planerade förebyggande insatser, planerad semester och regional beredskap under sommaren i södra Sverige fick med andra ord ställas in för att polisen i Stockholm och fotbollsklubbarna inte har tillräcklig förmåga att stävja våld och risk för upplopp i samband med fotbollsmatcher.

Det ankommer naturligtvis på Polismyndigheten att rätt dimensionera de resurser som riksdag och regering ställer till förfogande för att upprätthålla lag och ordning, men de återkommande omfördelningarna mellan regionerna av förhållandevis stora personal­resurser försämrar förutsättningarna för polisen i regionerna att göra ett gott jobb. Som så ofta i polisverksamheten får det långsiktiga förebyggande arbetet stå tillbaka till för­mån för mer akuta insatser.

Självklart finns en förståelse hos många för att polisen ska ha förmåga att kraftsamla nationellt vid särskilda händelser, men till skillnad från insatser som Rimfrost, SH Frank och andra särskilda händelser kan knappast derbymatcher i fotboll vara svåra att förutse. Där bör rimligtvis såväl Polismyndigheten som de berörda klubbarna utveckla strategier och handlingsalternativ som innebär att de inom ramen för den berörda regionens resurser kan klara av uppgiften.

Det är i sammanhanget också rimligt att ställa sig frågan om vi i längden kan ha en ordning där en enskild herrfotbollsmatch ska kräva mycket stora polisinsatser. Enligt Polismyndigheten i Stockholm tas ca 2–300 poliser i anspråk inför varje högriskmatch. Resurser som i huvudsak går till att bevaka ett mindre antal våldsbenägna unga män – istället för att gå till kampen mot den organiserade brottsligheten, brott i relationer mot kvinnor, trafikbevakning och inte minst det brottsförebyggande arbetet.

Sammanfattningsvis har vi med andra ord en ordning där både resurser ute i landet, men också inom Stockholmsregionen, får omfördelas från viktiga uppgifter för att istället bevaka s.k. högriskmatcher framför allt i Stockholm. Det är vare sig acceptabelt eller i längden hållbart.

Mot bakgrund av de utmaningar som polisen i hela landet står inför torde det därför vara befogat att i grunden utreda alternativ till nuvarande ordning, där Polismyndig­heten, Fotbollsförbundet och andra berörda organisationer självklart bör involveras.

 

 

Tomas Eneroth (S)