Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att synliggöra och överväga alternativ till dolda hyresavgifter och tillkännager detta för regeringen.
Den svenska hyresregleringen är i stort behov av att ses över och moderniseras. En del i detta arbete bör vara att dels synliggöra, dels överväga alternativ till de dolda avgifter som hyresgäster, ofta ovetande, betalar till Hyresgästföreningen via hyran. Det finns goda poänger med en stark röst för hyresgästers rättigheter. Det finns däremot inte lika många goda poänger med att denna röst så tydligt kopplas till en enskild organisation, som fallet är i dag. Undersökningar visar att runt 300 miljoner kronor årligen upptas av Hyresgästföreningen via hyressättningsavgifter. Det är Hyresgästföreningen som själv bestämmer både avgiftens storlek och vad pengarna sedermera skall användas till, men de har samtidigt inget krav på sig att till de betalande medlemmarna återredovisa hur avgiften använts. Detta riskerar att erodera förtroendet mellan parterna på den svenska bostadsmarknaden, samtidigt som det är ett faktum att flera hyresgäster inte känner till att denna direkta subvention av en förening ingår i hyran. Någon information till hyresgästen om upplägget och avgiften lämnas alltså normalt inte. Det borde här också erinras om att den kollektivanslutning som skedde av medlemmar, ibland mot deras vilja, till fackföreningar under 1900-talet ansågs strida mot svensk rätt och har upphört. Så är inte fallet med stödet till en enskild organisation på hyresmarknaden. Det är rimligt att Sverige moderniserar detta system, och ser över hur bidraget till Hyresgästföreningen kan frikopplas från hyran och skötas via separat inbetalning, med fördel utan hyresvärden som mellanhand.
Men systemet behöver i grund och botten också ses över och alternativa sätt att finansiera hyresförhandlingen behöver tas fram och presenteras. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och tillkännage för regeringen.
Marie-Louise Hänel Sandström (M) |
Gustaf Göthberg (M) |