Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om bättre konkurrensvillkor och en implementering av EU-direktiv som stärker svenska företags konkurrenskraft, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Ett större och mer globaliserat Europa ökar möjligheterna till frihandel för svenska företag. Med nya marknader och fördjupade samarbeten mellan företag och nationer kan svenska företag blomstra. Men globalisering och digitalisering ändrar också förutsättningarna för den svenska frihandeln. Handeln utmanas i en allt hårdare konkurrenssituation där nationella regler snedvrider konkurrensen. Med höga skatter, höga arbetsgivaravgifter och ibland extrem rolltolkning i Sverige riskerar svenska företag att få en sämre utgångspunkt än europeiska grannar på den globala marknaden.
Samtidigt som det växer fram nya affärsmodeller och möjligheter måste den svenska lagstiftningen hänga med den snabbt växande e-handeln. Konkurrens ska ske på lika villkor och då är nationella regelverk och kostnader allt viktigare på en global marknad.
För att underlätta för handeln i Sverige och Kalmar län behövs konkurrenskraft, konkurrenskraftig politik och villkor i Sverige. Kalmar län är i framkant inom e-handel och logistik och kan fortsätta utvecklas och växa genom en teknikneutral lagstiftning och fler svenska initiativ på europeisk nivå. Det nyss avslutade svenska ordförandeskapet i EU är ett bevis för att det faktiskt går att göra skillnad även under svåra tider.
Den internationella konkurrensen märks för konsumenten genom högre priser på varor i Sverige än i motsvarande länder. Ta exemplet med elektronikskatten där samma tv-spel kostar mer i Malmö än i Köpenhamn, det snedvrider konkurrensen utan att gynna miljön som var anledningen till skattens införande från början.
Svenska företag skulle gynnas av att EU-direktiv implementeras med gemensamma regelverk och inte övertolkas eller prioriteras på sådant sätt att svenska företags konkurrenskraft missgynnas.
Marie Nicholson (M) |
|