Motion till riksdagen
2023/24:664
av Serkan Köse (S)

En nationell strategi mot bostadssegregation


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en nationell strategi för att bekämpa bostadssegregation och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka och stödja lokala initiativ och organisationer som arbetar för att minska bostadssegregation och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av forskning om bostadssegregation och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bostadssegregation är en växande och komplex utmaning i Sverige, vilket skapar långsiktiga sociala och ekonomiska klyftor. För att möta detta behövs en nationell strategi som är både omfattande och målinriktad.

Det behövs en mer blandad bebyggelse i våra bostadsområden för att människor från olika socioekonomiska grupper ska mötas i vardagen. Våra bostadsområden behöver bestå av villor, radhus och flerfamiljshus med gemensamma mötesplatser såsom barn­omsorg, skola, grönområden och handelsplatser. Grupper med olika socioekonomiska bakgrunder ska inte leva rumsligt åtskilda. Det är problematiskt när det finnas en överrepresentation av höginkomsttagare eller låginkomsttagare inom ett geografiskt område.

Det behövs en nationell strategi som fokuserar på kartläggning av särskilt utsatta områden för att identifiera de mest akuta behoven. I anslutning till detta är det nöd­vändigt att nuvarande lagstiftning granskas för att se hur den bidrar till eller motverkar segregation. Det kan inkludera allt från plan- och bygglagen till socialtjänstens rikt­linjer. Strategin bör också innehålla specifika åtgärder som kan implementeras på kort och lång sikt samt en plan för uppföljning och utvärdering.

För att effektivt bekämpa bostadssegregation bör vi stärka lokala initiativ och organisationer som arbetar med dessa frågor. Detta bör inkludera en plattform för att dela erfarenheter och bästa praxis. För att säkerställa att dessa initiativ är effektiva bör det ske forskning med fokus på bostadssegregation. Även utvärderingar bör ske kontinuerligt för att anpassa arbetet efter uppmätta resultat.

Genom dessa steg kan Sverige arbeta mot ett mer inkluderande och jämlikt boende, vilket i sin tur kommer att bidra till ett mer sammanhållet och jämlikt samhälle. Ett mer jämlikt samhälle leder till minskad segregation och större livschanser för fler människor.

 

 

Serkan Köse (S)